Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9914784 www.bgdnes.bg

Козата Пенка №1 по млеконадой

Дава по 5 литра мляко 

Бойко острига овца за 15 минути 

Козата Пенка е №1 по млеконадой у нас!

Животното беше отличено по време на Националния събор на овцевъдите.

Пенка е от великотърновското село Леденик и буквално събира погледите на експертите с производителността си. По време на състезанието козата дава впечатляващите 4,840 л мляко, което категорично я изстрелва на първото място. С близо литър по-малко зад нея назад в класирането остава животно от сливенското село Панаретовци. Със сходен резултат е бронзовият медалист - коза от с. Памукчии (Шуменско). За големия млеконадой Пенка носи 500 лева награда на Елка Станчева, която се грижи за нея.

"Знаем за победата и много се радваме", сподели пред "България Днес" Антон Кръстев, кмет на Леденик. През вчерашния ден Станчева беше прекалено заета с грижите за животните си и буквално нямаше време нито да се зарадва, нито да каже няколко думи за любимото си животно.

Реклама

Пенка е от порода Българска млечна и е гордост за родината ни. В състезанието бяха издоени 23 животни от 3 породи, а млякото бе раздадено за дегустация на зрителите.

В друга любопитна надпревара Бойко Димитров от сливенското село Боринци стана абсолютният фаворит на тазгодишните ни състезания по ръчна стрижба. Той спечели надпреварата на Националния събор на овцевъдите, като свали руното на мериносова овца за 15,47 мин. Втори се класира Зекере Мустафов от Търговище, а третото място бе за Ивайло Пенчев от Свищов. Победителите получиха купи, плакети и парични награди от 300 лв. за победа, 200 лв. за второ и 100 лв. за трето място.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама