Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9944255 www.bgdnes.bg

Распери канибали вилнеят по Дунав

Достигат до 7-8 кг и се хващат с изкуствени примамки

Големите распери (риба от сем. шаранови - б.а.) по река Дунав и притоците й освирепяха. Този типично речен хищник е най-активен през летните месеци и сега налита на всичко живо. Хваща се основно на спининг с изкуствени примамки. Майсторите с въдица в ръка се похвалиха със страхотни екземпляри.

Расперът е изявен канибал и се храни с малки рибки от същия вид. Не прощава дори на собственото си потомство, което го прави особено зловещ. Тази риба е разпространена почти по цялата територия на Централна и Източна Европа, а също и в западните части на Азия.

Реклама

Предпочита проточната вода и широките реки. У нас распер може да се лови с успех още по поречието на Марица. Може да достигне рекордните 7-8 кг. По света се среща информация и за уловени 20-килограмови екземпляри, но те са по-скоро мит.

Оптимален за лов на распер е прът с дължина 3 до 4 метра, който да замята примамки с тегло 15-30 г. Най-важното в спининговия риболов тук е умението да се замята както надалеч, така и доста точно. Често е важно да открием къде точно са се разположили едрите хищници. Те могат да бъдат както в най-бързото течение, така и в бавните разливи. Обикновено стоят далеч от брега. Предпочитат да се навъртат и в близост до пясъчни острови или други водни укрития.

Някои от по-опитните риболовци на распер казват, че примамката е атакувана още с цопването й във водата. Ударът е рязък и мощен, а въдицата се сгъва неимоверно, авансът свири. Мечта за всеки рибар!

Има огромна гама от примамки, които са подходящи за распера в една или друга ситуация. Изборът се определя спрямо далечината на замятане, замътеността на водата, атмосферните условия. В някои дни по-добре ще работят въртящите бели блесни, друг път клатушките, а не са за пренебрегване и някои воблери, типично изработени за распер. Като цяло най-често този хищник атакува плиткогазещи примамки, които се водят близо до повърхността. Понякога обаче има и изключения от това правило. Кепът е задължителна част от оборудването, добре е да разполагате и с гащеризон за газене, за да достигнете някоя от най-перспективните позиции.

Пече се на фурна със зеленчуци

Реклама

Расперът има много вкусно бяло месо, но и костици. Затова приготвянето му трябва да бъде особено прецизно. Най-вкусен става на фурна с картофи, моркови и лук.

Почистеният распер (между килограм и два) се натрива със сол, зехтин и подправка за риба. По дължината на тялото се правят прорези с остър нож, за да се изпече по-добре месото.

Плънката се прави от ситно нарязани картофи, лук и моркови. Рибата се поставя върху легло от шайби лук в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около час, в зависимост от големината на рибата и силата на фурната. Някои предпочитат да залеят рибата с доматен сок десетина минути преди ваденето й. Пие се с изстудено бяло вино.

Друга алтернатива за приготвяне на распер е да го изпържите. Рибата се разфасова на шайби, но колкото се може по-тънки, за да се препържат костите. Овалва се задължително в царевично брашно, преди да се постави в загрято олио или зехтин.

Реклама
Реклама
Реклама