Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9988112 www.bgdnes.bg

Отпечатъци и джиесем оневиняват ултрас на ЦСКА за побой

Трима фенове признават за потрошени бизнесмени в Банско

Александър Георгиев прибира 8 бона, след като е оправдан за мелето

Ултрас на ЦСКА прибира 8 бона обезщетение, след като е оправдан за побой над трима бизнесмени от Банско! Известният привърженик Александър Георгиев е от фракцията "Енимълс" на Росен Петров-Животното.

Георгиев е погнат с четирима авери, един от които е лидерът на сектор "Г" Иван Велчев-Кюстендилеца. По случая с потрошените банскалии трима се признават за виновни, един от подсъдимите умира по време на процеса, а Александър Георгиев е оневинен. След оправдателната си присъда той осъжда прокуратурата. От 100 бона претенция Темида постановява 8 хиляди. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

През юни 2014 г. петима фенове на "армейците" отиват на турнир в Разлог, но заварват колата си с изрисувана емблема на вечния враг "Левски". Те провеждат собствено разследване и разпитват местните за "заподозрените". Така стигат до работилница в Банско, където потрошават от бой бизнесмените Иван Ковачев, Григор Страков и Иван Лалев. По първоначалната информация това става с метални тръби и чукове, но по-късно магистратите установяват бутилки и дървени предмети. При претърсванията от Кюстендилеца е иззето мачете. Наказателната акция приключва с погром над колите на уличените.

Единият от бизнесмените се отървава със счупена ръка и отоци по главата, другият е с нараняване на черепа и лявата ръка, а третият - с контузия на таза и рамото.

Повечето от "червените" фенове прекарват 7 месеца зад решетките. Колегите им се вдигат на протест пред съда, а подкрепа за задържаните оказват от братските клубове "Ливърпул", "Стяуа" и "Партизан". Трима от тарторите на агитката се признават за виновни и сключват споразумения за две условни присъди с обществено порицание и една ефективна за периода на лежаното.

Георгиев търка нара 7 месеца, след което е пуснат срещу подписка. Той и Георги Стоянов остават на подсъдимата скамейка. Докато се точи процесът срещу тях, Стоянов умира и делото срещу него е прекратено. Магистратите от две инстанции не откриват доказателства срещу Александър Георгиев и го оправдават. Те се мотивират с това, че срещу него няма дори и косвени доказателства. Откритите на местопрестъплението следи от кръв, отпечатъци от пръсти и следи от маратонки не съвпадат с тези на Александър.

Той твърди, че по време на инцидента изобщо не е бил в Банско, а на футболния турнир в Разлог. Версията му се потвърждава от разпечатката на мобилния оператор. Заключението на техническата експертиза е, че телефонът на Александър се е намирал в клетката, обслужваща Разлог.

Самите потърпевши първо разпознават част от задържаните фенове на ЦСКА, но после признават, че не могат да опишат биячите си. Така 4 г. и 4 месеца след инцидента Александър Георгиев е оневинен окончателно. Той завежда иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Посочва, че е преживял негативни психически и физически последици от обвинението, накърнени са честта и достойнството му, а задържането му в ареста е протекло при изключително тежки условия.

Реклама

"Александър беше отчаян, психически зле. Наказателното производство предизвика у него тревога за бъдещето, стана мнителен и затворен, отказваше покани да излиза с приятелите си", разказва пред съда негов приятел. Случаят е отразен от местни и национални медии, като разгласяването на обстоятелства около делото притеснило семейството му.

Магистратите отчитат, че и преди случката в Банско Георгиев е бил безработен и задържането не е повлияло на трудовия му статус. Освен това няма категорични данни, че приятелите му са го изоставили заради статута му на подсъдим. Затова съдът уважава частично иска. Решението за обезщетението не е окончателно и може да се обжалва.

Кюстендилеца виси 7 месеца на топло

Над 7 месеца в килия прекарва тарторът на агитката на ЦСКА Иван Велчев-Кюстендилеца заради побоя.

На заседание, на което го подкрепят стотина привърженици, магистратите го пускат срещу 5 бона гаранция. По-късно лидерът на сектор "Г" сключва сделка с прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама