Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9994662 www.bgdnes.bg

Попчетата най-търсени на морето

Попчетата са най-сигурният улов на морето по това време от годината. Сега е сезонът на летовниците, но мнозина вземат и по една въдица със себе си, за да разнообразят морската си почивка. Заложете на попчета и със сигурност ще може да се похвалите с улов. А и ще подсигурите хубаво мезе за биричката, стига да има къде да го приготвите.

Риболовът по морето потръгна в последно време. Въпреки че сега водата е топла и рибата предпочита по-дълбоките участъци, на места все пак са се събрали големи пасажи със сафриди, кефали и заргани. За да ги ловим успешно, е необходимо да разполагаме с лодка.

Реклама

На попчетата, наричани още кая от местните риболовци, обикновено се гледа със снизхождение. В жегите попчето е може би единствената риба, която трайно се застоява в непосредствена близост до брега. Ето защо удобни позиции са всякакви кейове, понтони и бетонни подпори. Това далеч не е толкова лесна за улов риба и има своите специфики в начина й на ловене. Най-важното условие е задължително да открием скалисто или каменно дъно. Попче на чисто пясъчно дъно много рядко се задържа. Старите морски вълци твърдят, че перфектните позиции за улов на тази риба са буните със струпани бетонни тетраподи. В образуваните множество дупки и тунели рибите се чувстват защитени и цяло лято не напускат своите убежища. Едва преди идването на зимата всички попчета се изтеглят в дълбоки води навътре, където температурата на водата се запазва по-висока. 

При риболов на черноморска кая се използват специални морски куки с удължено рамо. Размерът им варира от №4 до №10 в зависимост най-вече от големината на рибите, както и примамката, която поставяме. Когато замятаме в далечина, на линията се поставя масивна оловна тежест, най-малко 100 грама, която да свали бързо стръвта до дъното и да я държи сравнително неподвижно дори и при силни вълни. Ако пускаме в дупките на някоя буна, тогава оловото може да е и по-малко (20-30 грама). Обикновено се поставят по няколко куки на въдица, като така шансът за улов се увеличава. Задължително е да се заредим с голямо количество резервни такъми. Много често там, където се крият рибите, има закачки и куките се късат.

Попчетата са много лакоми риби и могат да атакуват почти всякаква месна примамка. Най-често се хранят с миди. Морският червей също би свършил чудесна работа. По Южното Черноморие хит сред примамките са дребните скаридки. Местните майстори са категорични, че с такава стръв се хващат най-едрите попчета. Охлюви, ракообразни и дребни рибки също попадат в менюто на този вид. И запомнете, попчето се храни само от дъното. Щом пуснем стръвта до долу, линията се изпъва, докато върхът на въдицата леко се сгъне. Всяко почукване трябва да се засича. Наслука!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама