Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9996390 www.bgdnes.bg

Непълнолетният Димитър Кънчев избива семейството си

Гръмва баща си и доведената си майка, братчето заколва с нож

Непълнолетният Димитър Кънчев избива цялото си семейство на 2 март 1997 г. Затрива баща си Николай, съпругата му Миглена и 4-годишния cи доведен бpат Ники заради скандал за пари. Кръвопролитието се разиграва в столичния квартал "Гео Милев". Кънчев прави самопризнания, после се отрича от тях. На 16 май 2011 г. е осъден на 18 години затвор, но 2014 г. петчленен състав на Върховния касационен съд намалява присъдата му на 16 г.

Зловещото убийство Димитър Кънчев извършва, когато е на 17 години. По това време той не е от най-примерните тийнейджъри. Буен е и залита по комара. Младежът често взима пари от баща си Николай, за да играе на ротативки. Когато родителят разбира за какво използва синът му парите, които получава за джобни, решава да сложи край на финансирането.

Реклама

На 2 март 1997 г. останал без пари, Димитър решава да открадне пистолета на баща и да го заложи. Налага се направи това, защото е задлъжнял с повече от половин милион недоминирани лева. За беда баща му го хваща докато взима пистолета. Без да се колебае Димитър застрелва татко си на място. В този момент в стаята влиза мащехата на убиеца и втора съпруга на Николай - Миглена Кънчева. 17-годишният младеж гръмва и нея.

В мезонета в столичния квартал "Гео Милев" живее и доведеният 4-годишен брат на Димитър - Ники. В този момент момченцето гледа телевизия. Отива да пита батко си какво става. Димитър му отговаря, че всичко е наред, след което взима нож и заколва малкото момченце, за да не го издаде.

Убиецът се обажда в полицията и казва, че се е прибрал вкъщи и е намерил семейството си убито. Пристигналите на мястото ченгета задържат Димитър и започват да го разпитват. В крайна сметка той рухва и прави пълни самопризнания. След това завежда криминалистите до контейнера, в който е изхвърлил ръкавиците си след тройното убийство. Ченгетата ги намират на посоченото от килъра място.

Впоследствие Димитър се отказва от показанията си. Адвокатите му твърдят, че по време на разпита младежът е бил упоен с диазепам и други успокоителни и не е знаел какво говори. Тезата им е оборена от съдебно-психиатричната експертиза. От нея става ясно, че по време на разпита Димитър е бил в състояние да дава адекватни отговори, да ръководи постъпките си и да съзнава какво се случва. Освен мнението на експертите има и запис от разпита на непълнолетния, в който ясно се чува как той признава за трите убийства.

Всичко изглежда ясно, когато се оказва, че полицията и разследващите са направили недопустими за грешки. При откриването на ръкавиците в контейнера поемните лица се оказват нелегитимни, което прави доказателствата неизползваеми в съда. В също време Димитър започва да твърди, че е направил самопризнанията под натиск. Самите те са дадени в отсъствие на адвокат, както се изисква по закон.

"На прословутия запис с признанието ми никой не вижда, че чета", заявава тинейджърът.

Реклама

Въпреки уж ясното дело, съдът оправдава Димитър, като мотивите са, че няма ясни доказателства за извършеното убийство, а следствието е водено мудно и неефикасно. Прокуратурата обжалва, но убиецът е оправдан общо пет пъти. На финала Върховният касационен съд четири пъти връща делото за ново разглеждане, за да се стигне в крайна сметка до осъдителна присъда.

На 16 май 2011 г. Димитър е осъден на 18 години затвор от Софийския апелативен съд в София.

"На 15-16 съдии мнението не е маловажно - да ме признаят за невинен и да си сложат подписите", защитава се вече 31-годишният Кънчев. След две години присъдата е потвърдена от тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС).

През 2014 г. убиецът обжалва пред ВКС. Петчленен състав смъква присъдата му на 16 г. Оттогава Димитър Кънчев е зад решетките в софийския затвор.

Зловещи показания

След като Димитър Кънчев е задържан, в медиите са публикувани неговите самопризнания. Предупреждаваме, че те не са за хора със слаби сърца. Ето какво се твърдо, че е признал Кънчев:

"Застанах до бюрото с насочен пистолет към вратата. След като тя се отвори и баща ми застана в рамката й, аз стрелях. Той се опита да се прикрие с вратата на банята, но аз стрелях още веднъж и, изглежда, съм го улучил, защото той падна. Показа се втората ми майка, аз стрелях и по нея и тя падна върху баща ми. Сигурен съм, че стрелях три пъти, два пъти по баща ми и един път по майка ми. След това ги прескочих, както бяха паднали, отидох в тяхната стая, взех възглавницата им и през нея стрелях по тях, докато се изпразни пълнителят. След това отидох пак в спалнята, хвърлих на леглото пистолета и възглавницата. През това време брат ми ме извика и пита какво става горе. Аз му казах, че нищо не става. Слязох веднага долу, взех един нож от кухнята и отидох при брат ми, който лежеше на дивана пред телевизора. Взех една възглавница от дивана, затиснах го с нея и с ножа го прорязах в областта на шията от дясната страна. След това, без да вадя ножа, го раздвижих наляво-надясно и после извадих ножа. Брат ми не издаде никакъв звук. След това ми се чу, че нещо се хърка, и помислих, че са баща ми и жена му. С ножа се качих горе при тях и както бяха легнали един върху друг, наръгах един път баща си във врата и също така наръгах и втората си майка един път във врата. И дори оставих ножа там - във врата й."

Иска навън

40-годишният Димитър Кънчев поиска предсрочно освобождаване миналата година. "Единственото, за което моля, е да ми се даде шанс да си променя живота. От 9 години съм в затвора вече", опитва се да умилостиви магистратите Кънчев. Градският и апелативният съд категорично отказват да пуснат килъра.

Реклама
Реклама
Реклама