Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9999614 www.bgdnes.bg

Военен следовател се жалва пред Темида: От магистрат ме принизиха до обвиняем!

Георги Петров прибира 3600 лв. обезщетение, след като е оправдан за лъжа при кръводаряване

От магистрат ме принизиха до обвиняем! Това се жалва бившият военен следовател Георги Петров пред Темида. Разследващият с пагони е уволнен, след като става ясно, че е работил като букмейкър. Освен това е погнат, че при кръводаряване е излъгал, че не страда от заболявания.

Реклама

Делото за представяне на неверни данни пред Националлния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) се нищи в Сливен. След това прокуратурата предлага освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна санкция. В крайна сметка Петров е оправдан поради липса на престъпление.

Колегите му го погват за случилото се на 4 декември 2018 г. Тогава той бил на работното си място и поискал от зам.-шефа на военната прокуратура в София да бъде освободен, за да отиде и да дари кръв в полза на близък роднина на свой познат.

Според обвинението в лекарския кабинет Петров е попълнил декларация за здравословното си състояние, в която написал, че в момента не приема лекарства, включително аспирин, и не боледува от сърдечно заболяване, високо или ниско кръвно налягане, както и от гърчове или заболявания на нервната система.

Така според прокуратурата следователят потвърдил неистина в документа, защото в действителност се лекувал с множество медикаменти, тъй като страдал от припадъци и колапс, разстройство на вегетативната нервна система и нестабилна стенокардия.

След като попълнил документите, Петров бил прегледан от лекар, който констатирал, че е годен за кръводарител. После следователят дарил 450 мл кръв и получил два дни платен отпуск.

Пред съда той посочва, че бил редовен кръводарител и попълнил декларацията, защото от 2 месеца не приемал никакви лекарства, а освен това неврологът, с когото говорил, му обяснил, че заболяванията са на нервна почва.

Реклама

Магистратите откриват, че декларацията, за която е обвинен, не е средство за установяване на декларираните в нея обстоятелства и за тяхната истинност деклараторът не може да носи наказателна отговорност. Това е така, понеже обстоятелствата в нея не са посочени нито в закон, нито в указ, нито в постановление на Министерския съвет, каквото е изискването на наказателния закон, за да може да се ангажира отговорността на Петров пред съда.

Петров не е имал задължение да декларира истинността или неистинността на посочените от декларацията обстоятелства, тъй като тя не е средство за установяване на декларираните в нея обстоятелства, категорични са съдебните инстанции.

След като излиза чист от битката с правосъдието, Петров завежда дело срещу прокуратурата за незаконно обвинение. Той иска 100 бона за неимуществени вреди и още близо 5 хил. лв. за адвокат и пътни разходи. В иска си военният следовател разказва, че заради обвинението е бил принуден да живее в притеснение за период от 10 месеца. Бил е подложен на унижение. В периода, докато траело производството, бил безработен и не можел да кандидатства за работа, защото не бил в състояние да представи удостоверение, че не е под съд или следствие.

Моралният и психическият му дискомфорт се подсилили, понеже обвинението станало известно на неговите близки и познати, с което авторитетът му бил сериозно увреден. Заради това престанал да контактува с приятелите си. Чувствал, че и те го избягвали. Изпитвал и неблагоприятни последици и в здравословен аспект, но се опасявал, че ако потърси лекарска помощ, може да влоши положението си по делото, тъй като и личният му лекар е разпитван по него.

Съдът уважава само 2 хил. лв. от иска и присъжда още 1600 лв. за платеното адвокатско възнаграждение.

Уволнен заради залози

Два месеца след случката с кръводаряването Георги Петров е уволнен от Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за отстраняването се оказва друга - до шефовете му стига сигнал, че военният следовател работи и като букмейкър. Като упълномощен от фирмата на съпругата си той събирал залози, изплащал печалби и продавал лотарийни билети срещу процент.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров иска отстраняването на Петров. Кадровият орган е категоричен, че законът не позволява на магистратите да развиват търговска дейност. Затова с решение от февруари 2019 г. Петров е уволнен като следовател с пагон.

Реклама
Реклама
Реклама