Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10132572 www.bgdnes.bg

Пенсионери горят с хилядарки за фалшиви ремонти

МВР алармира: Измамници лъжат, че ще ви санират блока

Тарикати ограбват възрастни хора, даващи квартири под наем

Надя Панкова

Телефонните измами от рода на "роднина катастрофира, пратете пари" или "печелите награда, но купете ваучер, за да я получите" са в миналото. Най-новите измами, целящи ограбването на уязвими и наивни възрастни хора, са свързани със санирането на блокове и наемането на квартири, обявиха от МВР.

Полицията разпространи техниките, по които "модерните" тарикати се опитват да ограбват неподозиращи пенсионери. Една от схемите е уж подпомагане за ремонт за саниране на блок с европейски средства, а другата - ограбване на пенсионери, пуснали под наем апартаментите си за квартиранти. "Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби. Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за самоучастие в ремонта", разказват от вътрешното ведомство. Според служителите на МВР схемата продължава така - когато видят откъде възрастният човек взима парите, единият от мошениците отвлича вниманието му, а другият претарашва мястото, откъдето наивникът е извадил сумата, за да я покаже. "Единият от измамниците обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време другият извършва кражба. При измамата "наемане на квартира" схемата е аналогична - започва като измама и завършва с кражба", разказват още полицаите. "Измамникът, тук обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва оглед в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което ги чака пред входа", разказват ченгетата.

Тарикатът показва банкнота от 50 лв. или дори 100 лева на евентуалния хазяин и го моли да му развали парите, за да плати на въпросното такси. Докато пенсионерът рови в портфейла си или отива в друго помещение, откъдето се връща с "дребни", "наемателят" отново използва схемата - пие ми се вода. Тъй като малцина са склонни да пуснат във вътрешността на жилището си непознат, докато собственикът налива водата, тарикатът вече е претарашил помещението, от което преди това е видял ужиленият да се връща с парите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама