Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10184816 www.bgdnes.bg

Йоаникий подал оставка заради скандал за имоти и остеопороза

От 5 години владиката искал да се уедини в манастир

Афера за 100 млн. с църковни земи разклатила Сливенския митрополит

Тежка остеопороза в напреднал стадий, постоянен натиск през годините от висшестоящи църковни деятели по наболели теми и скандали с църковни земи на Сливенска епархия, сред които и разследвана от ГДБОП афера за 100 млн. лв. Това са основните фактори, подтикнали митрополит Йоаникий да поиска сам да се откаже от митрополитската си длъжност, показа проучване на "България Днес".

82-годишният сливенски владика изпрати писмо до Светия синод, с което пожела да сложи край на заеманата през половината му живот митрополитска позиция в Сливенска епархия. В молбата си дядо Йоаникий аргументира своето желание с разклатеното си здраве, както и с някои проблеми, възникнали напоследък между него и свещеници от епархията.

Реклама

Разследване на вестника показа, че в дъното на тези проблеми стоят скандали с хиляди декари църковни земи на епархията, голяма част от които разположени съвсем близо до морския бряг край Ченгене скеле, Росенец, Обзор, Елените, Царево. Най-мащабният случай бил за 100 млн. лева.

"В края на месец май 2020 г. аз и брат ми осуетихме опит да бъдат прехвърлени земи на църквата на стойност над 100 милиона лева на трети лица - нещо, което е забранено от Устава на Българската православна църква. Малко след това поисках чрез медиите оставката на секретаря на Сливенска митрополия - Вълкан Янев Вълканов, който беше в основата на горепосочената "сделка". В началото на август той бе освободен, но бяхме освободени и аз и брат ми от административните длъжности, които заемахме тогава", разкрива в показанията си пред разследващите и в разговор с "България Днес" отец Силвестър Янакиев. Дотогава той дълги години е духовен надзорник на Сливенска митрополия, а брат му - отец Евгений Янакиев, протосингел.

Какво точно се случва?

"През януари 2020 г. секретарят Вълкан Янев получава проект за предварителен договор за предоставяне на 4000 декара земя на обща стойност над 100 млн. лева "за извършена услуга" от страна на трети лица. Реално 10 хиляди декара на митрополията са разделени по настояване на Вълкан Янев и адв. Минко Стефанов на 6 хил. декара за Сливенска митрополия на обща приблизителна стойност 6 милиона лева. Останалите 4 хил. декара са за частна фирма на стойност над 100 милиона лева.

Самото разделение: 6 милиона към 100 милиона, одобрено от епархийските съветници, чрез предварителните споразумения показват, че длъжностни лица от Сливенска епархия съзнателно ощетяват църквата, което навежда на мисълта, че имат лични користни мотиви за това", разкрива отец Силвестър пред вестника и в сигнали до ГДБОП, главния прокурор Иван Гешев и ДАНС. Тогава лично предупредил и митрополит Йоаникий какво се случва.

След като двамата братя осуетяват подписването на предварителен договор, срещу тях започнала саморазправа чрез опити за дискредитиране и подхвърляне на всякакви фалшиви обвинения, твърди отец Янакиев.

Реклама

Скандалите около имотите и разправиите със замесените свещеници се отразили сериозно на здравето на Йонаикий. Отделно си имал и други сериозни проблеми.

"Тежка остеопороза има. Болезнено е за него. Но иначе е здрав. Перфектен ум, помни повече от младите. Поне от 5 години ми е споделял, че иска да приеме "Велика схизма". Тоест да напусне поста на митрополит и да се оттегли в манастир", разкрива пред вестника Божият служител.

Опитите на "България Днес" да се свърже с митрополит Йоаникий не се увенчаха с успех.

Синодът отваря

писмото в понеделник

На свое заседание в понеделник (20 септември) Светият синод ще отвори писмото на митрополит Йоаникий до висшия клир, съобщи пред вестника ставрофорен иконом Николай Георгиев.

Още тогава синодалните старци биха могли да вземат решение дали да уважат желанието, но практиката сочи, че преди да се вземе крайно решение, най-вероятно ще бъдат изпратени няколко митрополити при сливенския владика, които да разговарят с него и да се убедят лично, че написаното е негова лична воля и казано без чужда намеса.

Реклама
Реклама
Реклама