Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10258704 www.bgdnes.bg

Хванаха бебе моруна в Черно море

Рибарите пускат рибата обратно на свобода, както е по закон 

Бебе моруна, което се среща изключително рядко, успяха да хванат родни рибари.
Въдичари от Балчик се натъкват на трофейната риба във водите на Черно море и запечатват уникалния екземпляр на видео, публикувано от Красимир Стоянов.
Бебето е дълго едва около метър, като възрастните екземпляри достигат 3-4 метра и улавянето им се счита за един от най-големите успехи в рибарството.
Въдичарите решават да постъпят благородно и да пуснат моруната обратно във водата, за да може да порасне. Но освен добра постъпка действията им са водени от спазването на закона.


През 2012 г. България забрани улова на есетрови риби в акваториите на Дунав и Черно море, тъй като са сериозно застрашени от изчезване. Животните, които са се появили на Земята преди динозаврите и продължават да живеят и днес, са със силно намалена бройка. Забраната важеше до тази година, но през януари беше удължена за още пет години.
При случаен улов на екземпляри от тези видове те следва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на есетри по вид, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на такава информация имат и практикуващите любителски риболов. Всеки продукт от дива есетра е незаконен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама