Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10347829 www.bgdnes.bg

Село атакува "Гинес" с паметници

"Запорожец" и "Москвич" греят на централния площад 

Самолет и танк в музей на открито в Екзарх Йосиф 

Българско село атакува "Гинес"!

Екзарх Йосиф, което се намира в община Борово, Русенско, е по пътя на рекордите за малко населено място с най-много паметници и ретро експонати на глава на населението.

Местната управа е наредила в центъра на селото самолет, танк и ретро возила, а преди няколко дни открива и пети паметник за последните няколко месеца.

Реклама

През почивните дни на централния площад на Екзарх Йосиф е открита паметна плоча на загиналите в Руско-турската освободителна война с размери 120 на 80 сантиметра. Плочата е поставена върху скала, изградена от около десетина камъка, като самата тя е с височина от малко над 2 метра и широчина от близо три.

Откриването на паметници започва още през 2020 година. През юли м.г. е издигнат паметник на Васил Левски, а през октомври се появява монумент на Екзарх Йосиф, който е закрилник на населеното място. На 2 юни тази година е тържество открит паметник и на Христо Ботев. В патриотичния кът се издигат и мемориалите на загиналите във войните през 1912, 1915 и 1918 година.

В началото на това лято селото си взе и танк. Местната управа купува бойната машина, за да стане част от експозицията от ретро возила, която представят в населеното място. Но когато научават, че танкът е годен и в движение, решават, че ще го ползват през зимните месеци, когато има бедствено положение. Селото е разположено в Дунавската равнина, където често се образуват огромни преспи заради снегонавявания и понякога местните хора буквално са откъснати от света. С бойната машина това вече няма да е проблем, тъй като ще може да разчиства пътищата в района и да се придвижва през труднопроходими терени.

В ретро парка в Екзарх Йосиф могат да бъдат видени и други интересни превозни средства, макар и да не са в такова бойно снаряжение. Първи е доставен "Запорожец", който е сглобен преди повече от половин век - 1956 година. След това местата започват да се запълват с "Трабант", който по думи на кмета е в отлично състояние и веднага може да тръгне, "Москвич" и "Варшава".

Най-голямата атракция в патриотичния кът е самолетът изтребител. 105-милиметрова гаубица и черешово топче допълват богата експозиция на музея на открито, който отваря врати на 9 септември 2007 г.

Местните казват, че ще помислят сериозно за офанзива към "Гинес", когато открият още паметници и обогатят музея с повече возила, за да са сигурни, че ще поставят рекорд.

Реклама
Реклама
Реклама