Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11267586 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Поне още година ще носим маските

Трудно ще се отучим от този навик, смята експертът 

Българите ще са с маски на публични места поне още година, въпреки че задължително им носене отпадна от вчера - 1 април.

Това коментира пред "България Днес" психиатърът д-р Веселин Герев по повод проучване на вестника, че хората продължават да са със защитни средства на лицето в метрото и хранителните магазини.

Реклама

"Това е навик, който ни беше наложен като модел на поведение през последните две години. Сложните мозъчни връзки бързо се задействат, но бавно се освобождават. Станало е толкова натрапчиво, че поне година ще отнеме на хората, за да се освободят и да ги свалят", каза още пред вестника д-р Герев.

Не на шега от 1 април носенето на маските стана пожелателно. Това решиха депутатите с промени в закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка, която също приключи вчера.

Проучване на вестника сочи, че в първия ден след края на пандемията огромен процент от пътуващите с метрото продължават да се защитават от разпространението на вируси, като носят маски. Подобна е и ситуацията в хранителните магазини, където инстинктивно хората си слагат защитно средство на устата и носа.

"Мнозина бяха наплашени със смъртта и това дълго време ще е в съзнанието им. Маската е реакция на защита и е нужно време, за да се почувстват хората сигурни и без нея", допълва експертът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама