Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11321362 www.bgdnes.bg

Кърлежите огладняха в жегата

Най-опасни са за деца и кучета 

Неконтролируемо се размножават заради проливните дъждове от последните дни 

Комбинацията от проливни дъждове, последвани от топло време, създава рай за кърлежите, предупреждават здравните власти.

Реклама

В областни градове като Русе, Плевен, Стара Загора и Ямбол вече започна пръскането срещу опасните насекоми, тъй като заради валежите през последните дни са започнали да се размножават неконтролируемо. Последвалите слънчеви дни правят кърлежите още по-активни, така че са необходими спешни мерки. В столицата пръскането започна вчера, а в Пловдив още в края на март заради по-високите температури край тепетата.

В писма с указания регионалните здравни инспекции предупреждават, че децата и домашните кучета са най-застрашени от атака на кърлежи, тъй като имат най-чест досег със затревени площи. Затова и след разходка задължително трябва да проверявате дали няма закрепено насекомо към телата им.

Кърлежите хапят главно човек на места с най-меките кожни тъкани, които включват: мястото зад ушите, шията, вътрешните страни на лактите, под мишниците, корема, слабините, вътрешните страни на краката, под коленете. Ухапването от кърлеж е почти невидимо: насекомото инжектира упойка в раната. По тази причина кърлежът обикновено не се открива веднага.

Ако ви ухапе кърлеж, потърсете незабавно медицинска помощ, в рамките на първите 72 часа, за да намалите риска от инфекции. Препоръчително е да не го премахвате сами, но ако вече сте извадили кърлежа, трябва да го поставите в контейнер, да го затворите плътно с капак и да го предадете за изследване. Кърлежът ще бъде тестван в лаборатория за инфекции, пренасяни от тях, и при необходимост ще ви бъде назначена специфична спешна профилактика на инфекции, пренасяни от кърлежи.

"Нужна е лична профилактика на лицата, изложени на нападения от кърлежи. Препоръчва се носенето на специално облекло, затворени обувки и дълги чорапи. Крачолите на панталоните трябва да са пъхнати в чорапите и да са добре завързани. Панталоните и чорапите могат да бъдат импрегнирани с подходящи репеленти или инсектициди. След всяко посещение в ендемичен район тялото следва да се оглежда внимателно за запити кърлежи, които своевременно да се отстраняват", препоръчват здравните инспектори.

Избягвайте сенчести места

Когато сте в гората, трябва да се опитвате да избягвате влажни, сенчести места с гъста зеленина и трева, където кърлежите са най-често срещани. Особено много се въдят край горските пътеки и пътища.

"Кърлежите не хапят, ако сте на слънце", категорични са лекарите.

Реклама
Реклама
Реклама