Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11865727 www.bgdnes.bg

Чапа в една стая с Иван Вукадинов

В санаториума в "Царско село"

Двамата рисуват и си разказват случки от миналото

Великият Георги Чапкънов - Чапа ще излезе през август в летен отпуск от рехабилитационния център в "Царско село", в който живее от миналата година.

Там той дели един етаж и две стаи заедно с друг велик художник - Иван Вукадинов, който скоро навърши 90 години, научи "България Днес". Двамата големи по цял ден си разказвали истории от миналото, споделяли общи случки и дори рисували, когато са в кондиция. За тях се грижи специален екип от лекари и сестри, които освен рехабилитация им правят всякакви изследвания и ги хранят разнообразно "по царски", както се хвалил Чапа.

Реклама

"Баща ми беше много зле миналата година. Не само че не можеше да си движи едната ръка, но му се виеше свят постоянно, варираше и кръвното му налягане. Сега е доста по-добре. През август ще го взема при мен и семейството ми, да се види и с приятелите си, а после ще прескочим и до морето за седмица", сподели синът на ваятеля - режисьорът Тодор Чапкънов.

В момента Чапа се чувствал превъзходно. Престоят сред хора се отразявал много добре на гениалния ни скулптор. "Той редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре. Освен това му дават специални лекарства, следят го постоянно и има с кого да си говори", споделя още Чапкънов-младши.

Ваятелят, пред когото е позирал дори Федерико Фелини, продължава да работи и в санаториума. Той искал от сина си да му донесе глина, моливи и платна за рисуване, за да не стои "без работа".

"Не можел да запълва времето си и поиска да му занеса нещата за рисуване. Такъв си е баща ми", смее се Тодор.

Двамата с другия гениален маестро - Иван Вукадинов, често сменяли четките и платната си и дорисували работата на другарчето. "Познаваха се, но бегло. Сега вече са приятели", казват от санаториума. Хората, които се грижат за двамата велики, не желаят никой да ги притеснява, затова и не приемат посетители освен най-близките си.

За големия ни скулптор се грижи цялото семейство с всичките му внучета, а от приятелите до него постоянно е Иван Тенев - Агента. От своя страна Иван Вукадинов няма деца, но се радвал на всички малки и големи малчугани, които идвали на свиждане на близките си в санаториума.

"Трябва да има памет за тези хора. Хубаво е, че не са забравени. Средства за тях се намират дори от известни политици, които желаят да са анонимни. И това е много хубаво", споделят от санаториума.

Реклама
Реклама
Реклама