Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11904664 www.bgdnes.bg

Почиващи атакуват безплатни зони

Битка за чадъри на морето! 

Заради липса на място на плажа в Поморие спасителната вишка е поставена на вълнолома 

Доли ЛУКАНОВА

Битката за морето вече започна! Туристи безмилостно атакуват плажните ивици, показва проверка на "България Днес". Южното ни Черноморие е претъпкано с хора. В главите им се зареждат всякакви изобретателни хитринки, за да си запазят място на пясъка и да са по-близо до водата през деня.

Реклама

На повечето плажове след 8 часа сутринта в платената зона не може да се намери място. Малко след това се запълва изцяло и свободната, която е изключително малко. По закон двете зони трябва да са поравно. 50% незаета плажна ивица обаче трудно може да се открие по родното Черноморие, най-вече по Южното, където се изсипват най-много летовници. Обикновено свободната зона е забутана в края на плажа, където има доста скали, камъни и неравности. Въпреки това не са малко хората, които предпочитат да си забият собствен чадър, под който да си легнат. За да гарантират мястото си, плажуващите оставят хавлии и лични вещи на пясъка. Социална дистанция въобще не се спазва.

"Заприличали сме на Китайско море - човек до човек, хавлия върху хавлия. Има и един друг феномен - дори когато има достатъчно място на плажа, идва някой и си стоварва нещата точно до теб", коментират изнервено местни хора.

Плажовете са толкова пълни, че в Поморие дори няма място за спасителна вишка. Тя е поставена на вълнолома. По-свободен плажът може да се види през седмицата, и то не всеки път. През последните години българинът започна да ходи на море главно през уикендите. Не липсват обаче чужденци, които прекарват по 1-2 седмици у нас. За да си гарантират място на плажа, почиващите често подкупват момчета, които събират таксите още от предния ден.

След отпадането на мерките за коронавирус тази година цените по морето са се вдигнали значително. Безплатните плажни принадлежности са мираж. Масово туристите плащат по 10 лв. за един шезлонг и още толкова за чадър. Шатрите са около 30 лв. Важно условие за първа линия е, че задължително трябва да платиш за комплект от чадър и два шезлонга. ако си платиш само сянката, си принуден да отидеш на задните редове. Това правило не е написано на информационните табели, но мнозина вече са изгонени от събирачите на такси.

Ученици и студенти стават спасители

Ученици и студенти ще спасяват плажуващите това лято от удавяне.

Реклама

Възпитаници на НСА и други желаещи, на които предстои да завършат 12 клас, ще бъдат обучавани в академията за водни спасители и след като положат успешно изпит, ще работят на плажа. Тази година 600 души са преминали курса за спасители към БЧК, като обученията продължават. Всяко лято обичайно около 70% са младежи от 17-27 години.

По-малко удавници

Положителна тенденция през последните четири години пък е, че има спад на случаите на удавяния. От около 200 случая годишно вече са под 100. Това обясни доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Основната причина за това е, че българинът е станал по-предпазлив

"Само преди 15 години бяхме на първо място по процент удавени деца в Европа. От 29% случая с удавени деца под 18 години годишно вече паднахме на около 10%. Това е добър показател", обяснява специалистът.

Глобяват с 200 евро за запазено място

В Италия въведоха солени глоби, ако си запазиш място на плажа. Местните спасители са започнали да санкционират с по 200 евро и да изземват принадлежности като шезлонги, чадъри и хавлии. Ако някой отиде да си ги потърси, е глобяван със солидната сума. Много от акциите са вследствие на многобройните сигнали от туристи, които намират уж свободния плаж вече зает. До Неапол, в Ашеа са прибрани 70 чадъра и 50 шезлонга, оставени без надзор. А наблизо, в Кастелабате, бреговата охрана е събрала чадъри, забодени дни наред в пясъка, точно до водата.

Реклама
Реклама
Реклама