Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11911516 www.bgdnes.bg

Резач на пръсти влиза в психото

Слави Бинев е на лечение за 4 месеца

Целият град пищи от биполярния тип, заплашвал народа с брадва

Психар с брадва, отвлякъл и отрязал кутретата на съгражданин в Димитровград, отива на 4 месечно лечение в психиатрия. Според Окръжния съд в града Слави Бинев не може да носи наказателна отговорност.

На 4-месечно задължително стационарно лечение да отиде 65-годишният Слави Бинев в Държавна психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" в Раднево. Това реши на 13. т м. Районен съд - Димитровград. Искането бе внесено от прокуратурата, след като съседи на Бинев в квартал "Черноконева" многократно са подавали жалби, че той ги тормозел и заплашвал с физическа саморазправа, предава в. "Марица".

Реклама

След решението на магистратите в родния му град 65-годишният мъж е обжалвал първоинстанционното решение пред Окръжен съд - Хасково. Очаква се заседанието по казуса да бъде насрочено другата седмица.

Бинев е вкарван и преди принудително в подобни клиники. Диагнозата му е биполярно афективно разстройство. "То се характеризира с повтарящи се епизоди, при които настроението и равнището на активност на болния са съществено нарушени. В конкретния случай тези нарушения се изразяват в повишаване на настроението и увеличена енергия и активност, наречени мания или хипомания", коментираха специалисти.

В началото на януари т.г. полицаи конфискуваха от къщата на Слави Бинев в квартал "Черноконево" автомат "Калашников" и 400 патрона. Тогава димитровградчанинът беше задържан за 24 часа, след като се противопоставил на полицейско разпореждане. Служителите на реда отишли да извършат проверка у Бинев, след като негови съкварталци се оплакали в районното, че той ги тормозел и заплашвал.

За денонощие 65-годишният черноконевец беше откаран в хасковския арест, защото димитровградският бе в ремонт. След изтичането на 24-часовото задържане Бинев беше откаран и настанен за прегледи и експертизи в психиатрията в квартал "Болярово". След двумесечен престой там той излезе ведър и усмихнат с уговорката да се явява на 20 дни при психиатър за инжекция.

Преди 12 години - на 5 януари 2010-а, Слави Бинев пак беше задържан. Това стана, след като в "Черноконево" се бяха вдигнали на протест срещу тормоза от него. Поводът беше, че отвлякъл 41-годишен мъж, на когото отрязал кутретата на краката.

На улицата излязоха и други недоволни от поведението на съкварталеца си, в района бяха пратени и патрулки, но до ексцесии не се стигна. Хората тогава твърдяха, че живеят в истински филм на ужасите и са подложени на всекидневен психически и физически тормоз от Бинев. Оплакваха се, че са подали многобройни жалби в полицията, че са сигнализирали и до прокуратурата.

Реклама

Сред тях беше и най-тежко пострадалият - 41-годишният тогава Иван Василев-Таслака. Пред пристигналите в района репортери той твърдеше, че на 21 декември 2009 г. бил отвлечен от Слави Бинев.

"Вкара ме насила в колата си. Откара ме в горичка. Върза ме за ствола на дърво и ми отряза кутретата на двата крака", заяви бинтованият мъж, който показваше стъпалата си, седнал в микробус. Първоначално Иван не казвал на разследващите кой го е отвлякъл.10 дни по-късно обаче се престрашил да обвини съкварталеца си.

Впоследствие разследващи уточниха, че кутретата на Таслака са трошени с клещи, а не отрязани.

Образуваната по сигнала преписка първо бе изпратена в Окръжна прокуратура - Хасково. Най-накрая Бинев бе привикан по случая в Районния съд в Димитровград. На влизане в палатата той измъкна секира от чантата си и я предаде на охраната. Тогава Темида също го прати в боляровската психиатрия за 3-месечно амбулаторно лечение.

След като Слави Бинев беше изписан от психото по случая с Таслака, димитровградчанинът се забърка в нов скандал с естонските бизнесмени Александър и Олег Гаврук и българските им съдружници.

Те подадоха жалба в районното управление на Димитровград, в която твърдяха, че били измамени от Бинев при търговия с череши. Когато си потърсили правата, той започнал да им праща заплашителни имейли и есемеси "Слави ми звъни от различни номера, отправя ми заплахи за физическа саморазправа и казва, че минава в нелегалност", разказа тогава и съдружникът на естонците Красимир Стефанов. По онова време Бинев се занимаваше и с търговия с дърва. Сега основният му бизнес е обработка на запуснати земеделски земи.

Бинев вече е настанен в психиатрия и предстои скоро да стане ясно дали има подобрение в състоянието му.

Реклама
Реклама
Реклама