Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12019905 www.bgdnes.bg

Оправдани са двама от наркобригадата на Иво Турчина

След 6-годишна сага пред Темида

Петър Миленов и Григор Русев са признати за невинни от спецсъда

Оправдани са двама от наркобригадата на боса Ивайло Стойнов - Иво Турчина! След близо 6-годишна сага Петър Миленов и Григор Русев излизат чисти от битката с Темида на първа инстанция. Това става ясно от решението на спецсъдия Николай Димитров, научи "България Днес".

Миленов и Русев са погнати за участие в престъпна група за наркоразпространение с тартор софийския ъндърграунд представител Иво Турчина. От години той е сочен за лейтенант на Стефан Бонев-Сако. Според разследващите бандата му е търгувала с марихуана, хашиш, кокаин и хероин и е действала в столицата от януари 2014 г. до 4 май 2015 г., когато белезници оковават ръцете на членовете й.

Реклама

Пред спецсъда са изправени Иво Турчина, Венцислав Дамянов - Венци Боксьора, Тодор Григоров, Марио Тодоров, Петър Миленов и Григор Русев. Процесът минава през различни перипетии, като изчезването на сочения за лидер и отделяне на материали. Част от подсъдимите се признават за виновни и сключват споразумения, за да не се търкалят с години по съдилищата.

Така на скамейката остават Миленов и Русев. Оказва се, че събраните доказателства срещу тях не стигат, за да бъдат тикнати на топло. Според спецпрокуратурата двамата са членували в престъпната наркобригада. В деня на акцията Миленов е закован на паркинг пред магазин в столичния квартал "Хаджи Димитър" с наркотици. Униформените намират у него почти 40 грама кокаин за над 5 бона. Русев е сгащен в къща на софийски булевард да къта нищожно количество хероин на стойност 8 лв.

Прокуратурата ще може да протестира оневиняването на двамата. Процесът се прочу с невиждания бой върху свидетел, нанесен от подсъдимия Венци Боксьора. През пролетта на 2018 г. той посегна на Теодор Томов, дошъл да даде показания по делото. Схватката се случва пред храма на Темида на столичната ул. "Черковна" под носа на съдебната охрана. "Ще те убия, ако пак дойдеш да свидетелстваш", изкрещява Боксьора в лицето на Томов и му фраска 2-3 юмрука в лицето.

За екшъна се разбира от магистрати и журналисти, които стават очевидци на тупаниците. Оказва се, че нито една камера в съда не работи и не е запечатала посегателството, съобщи по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Той изрази опасения, че без видеонаблюдение по никакъв начин не е гарантирана безопасността на магистрати и граждани.

Докато тече делото, Иво Турчина отново попада в криминалните хроники. През ноември 2019 г. при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП са закопчани 16 наркодилъри, за които се смята, че са предвождани от боса. При спецоперацията антимафиоти удрят депото на бандата. Намерени са 10 кила дрога и 240 бона. Част от арестуваните са заловени в момент на сделка, съобщи тогавашният говорител на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Иво Турчина се укрива и когато бъде хванат, срещу него ще има друго дело, заканват се разследващите. Малко по-късно става ясно, че четирима от хората на Турчина са в пандиза. Общо 13 от дилърите му се навиват на споразумения с държавното обвинение и се признават за виновни.

Реклама

Двама от участниците се договарят за наказания от по 2 години и 2 месеца затвор при първоначален строг режим, наложени са им и по 10 хил. лева глоби. Другите двама лежат съответно 1 г. и шест месеца и 10 месеца лишаване от свобода, плащат и по 2500 лв. глоба.

Условни наказания между 2 години и 1 година и 8 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок между 3 г. и 6 месеца и 4 г. получиха обвинените с по-малък интензитет на участие в престъпната дейност. Повечето от тях са осъдени и на глоби от по 2500 лв., хвалят се от спецпрокуратурата.

Връзка с джигита Георги Семерджиев

Връзка между Иво Турчина и джигита Георги Семерджиев лъсна в последните дни. След като татуираният мъж уби с джипа си две млади жени на столичния бул. "Черни връх", запознати разкриват, че Семерджиев е прокурорски свидетел, използван в разследването срещу мегагрупата на Ради Ланеца и Весо Паяка. Затова общественици призовават да се провери дали не е имало чадър над нарушителя на пътя в замяна на показанията му.

Според източници преди години Семерджиев дошъл отишъл в прокуратурата с намерение да свидетелства срещу групата на Ланеца. Към онзи момент младият мъж е бил в полезрението на службите заради връзките с друга мрежа за разпространение на наркотици в София - именно тази на Иво Турчина. Смята се, че Семерджиев е бил пратен да натопи конкуренцията.

Реклама
Реклама
Реклама