Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12124680 www.bgdnes.bg

Експерти: Райският газ не е наркотик, но вреди на децата

Никъде в Европа диазотният оксид не е в забранителен списък, посочи Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании

„Има становище от Националния съвет по обществено здраве и анализи какво да бъде предприето като мерки по въпроса с употребата на райски газ. Най-вече е свързано с ограничаване на продажбата за непълнолетни и за използване предимно за промишлени и медицински цели. Да не се продава на места за забавление и на места, които предлагат алкохол и цигари“. Това обясни в „Преди сутрин“ Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании. За целта е необходима промяна в Закона за здравето и евентуално в Закона за закрила на детето. Употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, ще бъде обсъдена на предстоящият утре Национален съвет по наркотичните вещества тази.

Реклама

Д-р Цветеслава, Гълъбова директор на психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ припомни, че диазотния оксид се използва от години в медицината - за анестезия, но дори там се използва смесен с кислород, а не в чист вид. Той предизвиква еуфория. Ако е концентриран обаче може да предизвика проблеми, особено ако се употребява от деца. Двамата се обърнаха към родителите, с чието позволение децата „дишат“ балони с райки газ. „Това е глупост, опасно е, може да увреди децата, дори да доведе до физическа смърт. Има огромен риск от развитие на зависимост“, подчерта д-р Гълъбова.

Панайотов добави, че е възможно това да е стъпка към употребата на други вещества. „До зависимост все още е рано да се каже, че води. Не е включено в списъка със забранените вещества. Никъде в Европа не е в такъв списък“, отбеляза той.

„Не може да чакаме в условията, в които живеем, да се случат някакви трайни увреди, след като райският газ има потенциал да създаде зависимост. Той е толкова лесно достъпен! Не съм убедена, че забраната за продажба ще ограничи употребата му, след като за детски и рождени дни поръчката се взима от родителите“, настоя д-р Гълъбова. И посочи, че преди 10 г. в болницата й са приемали по 10-15 души годишно с психози от наркотици, а сега идват по 5-6 на седмица.

Двамата се обединиха, че по темата трябва да се говори, а младежи и родители да се обучават по темата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама