Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12205160 www.bgdnes.bg

Красавици изядоха главата на Вальо Топлото

  • Темида изпраща Валентин Димитров зад решетките за 7 години
  • Мегаделото срещу бившия шеф на столичнто парно се точи тринадесет години в 101 заседания

Красавици, джакузита, гуляй със скъпо шампанско и всякакви глезотийки изядоха главата на Вальо Топлото. Желанието за живот в лукс прати бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров зад решетките за 7 години. Това решиха магистратите от Софийския градски съд след 13-годишната съдебна сага за пране на 12 милиона през дружеството. Не му се размина и глоба от 20 бона, но доста скромна в сравнение с източените пари.

Процесът за прането на 12 млн. лв. се проточи 13 години поради ред причини. Сред най-честите бяха заболявания на адвокатите на Топлото или на него самия, смяна на защитниците, отсъствия на съдебни заседатели, командировки на съдията, отлагания поради молби на вещите лица и отсъствие на свидетели.

Реклама

Животът на Вальо Топлото рязко се преобръща, защото шефът на "Топлофикация" не може да устои на красивите жени и благинките в живота. Проблемът е, че Валентин Димитров е просто един общински служител и няма парите, които да му осигурят така желания охолен живот.

Появяват се джакузита в офиса му, тайни сметки в австрийска банка, скъпи коли, имоти, джет, който се води на общинското дружество. Гуляи с френски сирена и скъпо шампанско. Това е само малка част от разточителството на Топлото. В качеството си на директор той често е наемал хубави момичета за купоните на столичната "Топлофикация". Най-доверените си служители възнаграждавал със скъпи пури. С държавни пари е плащал и поддръжката на скъпия автомобил, в който се вози. Колата пък се води на една от фирмите на покойния Емил Кюлев.

Подвизите му постепенно излизат наяве. Част от служителите на "Топлофикация" се престрашават да говорят. Така започва една от най-дългите съдебни саги у нас. Разследването срещу него започна през 2006 година и август същата година ченгетата му щракват белезниците. През декември са задържани и бившите заместници на Димитров - Георги Рогачев и Емил Антонов, екссъветничката му Лина Албанска и шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова. Впоследствие към делото става обвиняема и майката на Топлото Цеца Димитрова. През годините стана известна като баба Цеца, но не доживя да узнае развръзката и почина на 86-годишна възраст. Лина Албанска също вече не е сред нас.

Впоследствие Димитров е обвинен в длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лева от "Топлофикация", в което помагачи са му били Лина Албанска и шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало, като парите от "Топлофикация" са превеждани на "Шибър" в нарушение на Закона за обществените поръчки, сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части. За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позовава на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на "Шибър" за продукцията били 11.774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7.349 млн. лева. Според защитата пък не може стойността на присвоено имущество да се доказва с експертиза, тъй като тя "не е доказателствено средство и не възпроизвежда факти".

Разследването беше разделено на 4 дела, но давността на някои от престъпленията изтече (виж карето). Обвиненията срещу Топлото и компания са за престъпление по служба, пране на пари, за нарушение на валутния закон, безстопанственост. Димитров бе осъден по едно от делата и потърка наровете в пандиза.

Реклама

През 2012 г. Вальо Топлото поиска да сключи споразумение с прокуратурата, но не му се получи. В хода на делото за пране на пари Димитров поиска съдът да вдигне запор върху близо 200 бона по негови сметки, като обясни, че парите били спечелени от почтен бизнес. При този ход Топлото отново не го огря и магистратите не уважиха молбата му. Разкошът, в който Димитров живееше и въобще не криеше, в един по-късен етап накара магистратите да са по-сурови с него.

Наяве излизат и сметки на майка му Цеца Димитрова в австрийска банка, където на нейно име се водят 2 млн. лева. Отделно в сейф са открити още 2,4 млн. лева. 81-годишната по това време жена фигурира и като съсобственик на фирма "Банско пропърти партнърс 2". Съдружници на майката на бившия шеф на столичната "Топлофикация" са две офшорни фирми, зад които стоят бизнесмени от бившата застрахователна компания "7М" и "Фронтиер" на Красимир Георгиев, Едуард Манукян и Георги Сотиров. Баба Цеца се превръща в най-известната пенсионерка. Тя става подсъдима заедно със сина си.

Вальо Топлото обновява станция на "Топлофикация" в Приморско. Според служители той превръща базата в морския курорт в своя лятна резиденция, където пирува с различни жени. На бял свят излиза и негова снимка със сексапилна мацка по монокини, която той доволно прегръща на отделен само за него плаж. Изглежда, че му се искаше да е отново на този плаж, докато няколко часа слушаше как съдията чете присъдата му след думата "виновен". При постановяване на присъдата повече от час съдията по делото Петя Крънчева изброяваше десетки сделки с акции, ценни книжка и облигации, извършени от Димитров в рамките на няколко години.

Вместо на плажа с полугола мадама Топлото ще търка наровете за 7 години и ще олекне с 20 бона. Това е само първа инстанция, има дълъг път до финиша на това мегадело. Очаква се Димитров да обжалва пред Апелативния съд.

 Давност

За голяма част от престъпленията, за които Вальо Топлото е подсъдим, абсолютната давност изтече. Макар че тя е 22 години и половина, той е подсъдим за престъпления, извършени между 1999 - 2006 г., и погасяването по давност на някои от тях започна през 2021 г.

Реклама
Реклама
Реклама