Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12463558 www.bgdnes.bg

Столетницата Кипра Четинова от Батак: На 100 г. съм здрава и не ходя по доктори

Колкото повече се обичате, толкова по-дълго ще живеете, издава тайната на дълголетието си родопчанката

Кристиан ИВАНОВ

Георги ИВАНОВ, наши пратеници в Батак

Стогодишната баба Кипра от Батак с наслада отпива от сутрешното кафе и посяга към кутията с бисквити. Това е ежедневната закуска на коравата българка, която е живяла по времето на цар Борис III и Втората световна война, видяла е комунистическия преврат на 9 септември 1944 г., свидетел е на годините на социализма, както и на прехода към демокрация, проточил се вече три десетилетия.

Реклама

Кипра посреща екипа на "България Днес" в чиста, скромно обзаведена стая и с усмивка на лицето разказва историята на своя вековен живот.

"Помня всичко, акълът си ми е съвсем наред - казва достолепната родопчанка. - Интересувам се много от политика и редовно ходех да гласувам. Но зрението ми отслабва, а последния път не позволиха да имам придружител. Затова на 2 октомври няма да участвам в изборите."

Баба Кипра следи новините и подкрепя демократите. Недолюбва комунизма: "Това е болест", клати глава столетницата. През живота си не е боледувала тежко, нито е ходила по лекари и болници. Дори сега не пие почти никакви лекарства с изключение на половин таблетка за кръвно сутрин и вечер.

"Най-важното нещо е обичта в семейството, това е в основата на здравия живот - категорична е баба Кипра. - Отгледала съм трима синове и шестима внуци. Моят съпруг Атанас беше много добър мъж. За съжаление, почина преди години. Беше отличен майстор ковач, търсеха го от близо и далече. Той се грижеше за парите в къщата, а аз гледах децата и домакинството."

Обичта на баба Кипра към близките сега й се връща, защото цялото голямо семейство с радост помага в грижите за нея. Столетницата от Батак се радва на 7 внуци, 9 правнуци и 5 праправнуци.

"И още са на път", добавя с усмивка снахата Мария, която всеки ден е около Кипра. Във фамилията има и други дълголетници. Бабата на Кипра е доживяла до 93 години.

Реклама

"Аз вече надминах нейната възраст, подкарах 101 години - усмихва се родопчанката. - На 16 юли беше вековният ми юбилей. Тогава се събра цялата рода, получих подаръци и поздравления от общината и от музея в нашия град."

Кипра е категорична, че животът в България е бил най-хубав по времето на цар Борис III. Монархът мислел за това как обикновените хора да живеят по-добре. А когато се родил престолонаследникът Симеон II, радостта и тържествата в цялата страна били всенародни.

Дори и на 100 години баба Кипра се радва на хубавите неща в живота и не може да се нахвали от внуци и правнуци. "Много ги обичам всичките", споделя столетницата.

Всекидневието в малкия град е спокойно и въпреки, че вече се движи по-трудно, Кипра не се оплаква. Обича да гледа телевизия и с гордост отбелязва, че е проследила с интерес всичките над 3000 епизода на сериала "Дързост и красота".

"Вярваща християнка съм и знам, че Бог помага на всеки - казва баба Кипра. - Имах и хубави, и трудни моменти в моя дълъг живот. Един съвет мога да дам на всички по-млади хора: "Обичайте се, създавайте семейства и ги пазете с цената на всичко!". Това е, което съм научила за един век на тази земя. Моите родители, баби и дядовци са ме учили на същото. Вярвам, че ако хората се обичат и си помагат един на друг, с всичко могат да се справят", сигурна е стогодишната баба Кипра Четинова от Батак.

Реклама
Реклама
Реклама