Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13198861 www.bgdnes.bg

Васко Кръпката пред "България Днес": Срам ме е, че гоним украинци

Шокирана съм, че бежанците остават без дом, въздъхна Мис Плеймейт Жанета Осипова 

Елена ДРЕМОВА

Доли ЛУКАНОВА

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави начело с президента! Основният проблем е, че се управляваме от Москва!"

Реклама

Това заяви пред "България Днес" рок музикантът Васко Кръпката. От днес част от хотелите по Южното Черноморие ще освободят настанените в тях по програмата за подпомагане украински бежанци.

"Не виня собствениците на хотелите, защото те от своя страна не биха помолили хората да напуснат, ако получаваха компенсация от държавата", допълва фронтменът на "Подуене блус бенд".

Според рокаджията част от бягащите от войната, които намериха подслон у нас, ще се преориентират към други държави. Кръпката е категоричен, че Западна Европа може да предложи по-добри условия за бежанците.

"Единственото, което може да направим, е да сменим властта и нещата да тръгнат в по-добра посока", твърд е в позицията си музикантът.

Шокирана от новината, че украинците остават без подслон, е най-обичаната плеймейтка в България Жанета Осипова.

"Това е абсурдно! Да подадеш ръка и в същото време да я отнемеш. И то преди най-светлите празници, насред зима. Украинците на заслужават такава съдба, след като бягат от война", с тъга споделя пред "България Днес" носителката на титлата "Мис Плеймейт 2018".

Реклама

Осипова разкри, че е съпричастна и страда много за бежанците, но е изчерпала всичките си възможности и няма как да им помогне повече. След избухването на войната красавицата се включи в множество инициативи, за да подкрепи украинските бежанци и намери домове за мнозина. Русото изкушение дори осинови котарак от Украйна.

"Хотелиерите не са виновни, виновна е държавата. Политиците обещаха да изплатят помощи за украинските бежанци, но до този момент хотелиерите не са получили нищо. На фона на високата инфлация не мога да разбера как може правителството да направи едно обещание и толкова месеци наред да не предприеме нищо", ядосано казва пред вестника и певицата Анн-Джи.

По думите й е нормално хотелиерите да предприемат това действие в знак на протест срещу държавата.

"Собствениците на хотелите не гонят бежанците, защото не ги искат. Причината е, че искат да накарат държавата да се задвижи и да им изплати обещаните пари. Чрез тези протестни действия хотелиерите искат новината да се раздуха като голям проблем, за да ги подкрепят повече хора", сигурна е Анн Джи.

Певицата заяви, че според нея украинците няма да останат без подслон, особено покрай коледните празници.

Хаосът в държавата кара доброволката Аделина Банакиева да вземе нещата в свои ръце. Червенокосата дама и други милосърдци се опитват да помогнат на украинците, като ги убеждават да си тръгнат от България.

"В началото на войната го правехме само за хората с трайни увреждания, защото няма условия за тях тук. Сега го правим за всички! Масово се опитваме да ги убедим да отидат в други части на Европа, защото там има по-добри условия", споделя пред вестника Банакиева, която помага на бежанците още от началото на военните действия в Украйна през февруари т.г.

Реклама
Реклама
Реклама