Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13230137 www.bgdnes.bg

Чапа отново работи,завръща се с изложба

За 80-ия си юбилей

Другаруват си с Иван Вукадинов в санаториума в "Царско село"

Изложба за 80-ата годишнина на Георги Чапкънов готви Националната галерия. В момента скулпторът още живее в рехабилитационния център в "Царско село", като за него се грижи основно синът му - режисьорът Тодор Чапкънов.

"Баща ми е добре, идват да го виждат често всичките му приятели и много се вълнува, че няма да го забравят за 80-ата годишнина, която е на 24 януари. Дай боже, всичко да е наред дотогава", казва синът на Чапа.

Реклама

В санаториума се грижат великолепно за твореца, като той дели един етаж и две стаи с друг голям художник - Иван Вукадинов, който тази година навърши 90 години, научи "България Днес".

Двамата големи често си разказвали истории от миналото, споделяли общи случки и дори рисували, когато са в кондиция. За тях се грижи специален екип от лекари и сестри, които освен рехабилитация им правят всякакви изследвания и ги хранят "по царски", както се хвалил Чапа.

"Баща ми беше много зле миналата година. Не само че не можеше да си движи едната ръка, но му се виеше свят постоянно, варираше и кръвното му налягане. Сега е доста по-добре. През август го взех за малко, бяхме до морето", сподели синът на ваятеля.

В момента Чапа се чувствал превъзходно. Престоят сред хора се отразявал много добре на талантливия ни скулптор. "Готвят му разнообразна храна, съобразена с неговото здравословно състояние, дават му специални лекарства, следят го постоянно и има с кого да си говори", споделя още Чапкънов.

Ваятелят, пред когото е позирал дори Федерико Фелини, продължава да работи и в санаториума. Той искал от сина си да му донесе глина, моливи и платна за рисуване, за да не стои "без работа".

"Не можел да запълва времето си и поиска да му занеса нещата за рисуване. Такъв си е баща ми", смее се Тодор.

Реклама

Двамата с другия маестро - Иван Вукадинов, често сменяли четките и платната си и дорисували работата на другарчето. "Познаваха се, но бегло. Сега вече са приятели", казват от санаториума. Хората, които се грижат за двамата велики, не желаят никой да ги притеснява, затова и двамата не приемат посетители освен най-близките си.

За големия ни скулптор се грижи цялото семейство с всичките му внучета, а от приятелите до него постоянно е Иван Тенев-Агента. От своя страна Иван Вукадинов няма деца, но се радвал на всички малки и големи малчугани, които идвали на свиждане на близките си в санаториума.

"Трябва да има памет за тези хора. Хубаво е, че не са забравени. Средства за тях се намират дори от известни политици, които желаят да са анонимни. И това е много хубаво", споделят от санаториума.

Реклама
Реклама
Реклама