Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13634243 www.bgdnes.bg

Млад мъж продава лаптопа си за Левски

За 150-ата годишнина от смъртта на Апостола 

Мартин прави портрети на Дякона, ще ги дарява 

Доли ЛУКАНОВА

Мъж продава личния си лаптоп, за да събере пари за Васил Левски. Мартин Киров пуска преносимия компютър на символична цена от 150 лв. и ще прибави още толкова от себе си за изработването на поне 50 портрета на Апостола. Карловецът иска да е готов до 19 февруари, когато отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Правя това, защото смятам че Левски има място във всеки български дом. Младо и старо трябва да почита образа му като светиня! Аз сам ще си покрия разходите за всичко и го правя от сърце. Смятам, че това е прашинка, която може да бъде направена за него и неговото дело", споделя пред "България Днес" родолюбецът.

Реклама

С парите Мартин смята да отпечата 50 портрета на Васил Левски, които да сложи в рамка. Образът на Апостола ще бъде направен на принтер върху релефна хартия. В деня на годишнината Мартин ще избира на случаен принцип хората, на които да подари портрет. Ще го прави напълно безвъзмездно, единственото условие е да чуе по няколко думи за делото на националния ни герой, които да идват от сърце.

"За мен Левски е бил един изключително интелигентен, буден, знаещ как да постигне целите си и как да въздейства на обществото. Именно той е искрицата в българския народ, на заспалото стадо, ако мога така да се изразя, което цели 5 века е било отдадено на послушание и примиримост! Искрицата, която впоследствие се превръща в огъня, събудил духа и желанието за свобода у целия ни народ. За жалост, с цената на живота си. Днес почти никой не оценява тази саможертва и никой не е готов на нея", допълва пламенно Мартин.

Това далеч не е първата благородна инициатива, с която се захваща младият мъж. Преди няколко години творецът, познат като "Човека без име", му поверява 10 портрета на Васил Левски, които Мартин да раздаде на деца от Карлово.

"Беше един мрачен, гаден ден. Най-интересното тогава беше, че в момента, в който раздадох портретите, слънцето изгря и озари всички", спомня си с усмивка Мартин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама