Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13702826 www.bgdnes.bg

Богомил Николов от "Активни потребители": Врагът не е в супермаркета,а в монопола

Не е важно колко са поскъпнали яйцата,

а колко яйца можем да си купим 

"Врагът не е в супермаркета! Опасно е нарушаването на антимонополното законодателство. Това трябва да се търси, а Комисията за защита на конкуренцията да се активира. Там е основният лост за въздействие. А не да обикаля да търси грешно сложени етикетчета."

Това сподели пред "България Днес" изпълнителният директор на Национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Повод за коментара на експерта бяха думите на служебния министър на икономиката Никола Стоянов от неделя, че от ведомството започват масирани проверки за намаляване на цените.

Реклама

"През декември наблюдавахме стопиране на цените. За съжаление, сега отново са тръгнали леко нагоре. Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова - е някакъв вид спекула", каза министър Стоянов.

От своя страна, Богомил Николов бе категоричен пред вестника, че спекула има там, където държавата налага ограничения на цените. Останалото е свободен пазар.

"Ако от емоционална и морална гледна точка се съдят търговците, то трябва да закрием пазара. Но е налице легална такава - всеки има право да си определя цените. Без да се дефинира спекулата, не знам какво точно борим. Давам пример с олиото. Пуснаха го на 9 лв., а след няколко дни в една верига беше 5 лв. Хората се сбиха и се стигна до фатален случай. Този, пуснал олиото на 9 лв., е глупак, защото никой не си е купил. Кой е спекулант тогава? Ясно е, че не ни харесват цените, но е важно, че инфлацията вече затихва и нещата вървят плавно към нормализиране", коментира Николов.

По думите му високата цена на яйцата е секторен проблем. Какъвто е и казусът с мобилните оператори.

"С едната ръка те получават помощи, а с другата индексират цените с пълния размер на инфлацията. Така стимулират инфлацията, при положение че държавата им помага. Трите оператора по едно и също време правят едни и същи неща. Трябва да се провери има ли договорка между тях", казва Николов.

По думите е крайно време да се говори за адекватно индексиране на доходите.

"Ако пенсията е увеличена с 20%, а яйцата с 15%, значи имаме по-голяма покупателна способност. Затова не е толкова важно колко поскъпват яйцата, а колко яйца може да си купим според дохода. Трябва по-справедлива индексация на възнагражденията", посочи специалистът.

Четете още

Великият Васил Найденов: Високите цени са цинизъм!

Великият Васил Найденов: Високите цени са цинизъм!

Олиото пак поскъпва

Олиото пак поскъпва

Реклама
Реклама
Реклама