Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13844352 www.bgdnes.bg

Чудотворна икона за патриарх Неофит

Дар от Ловчанския митрополит Гавриил 

Молебен за Негово Светейшество за 10 г. на престола 

Икона на св. Николай Чудотворец, осветена от неговите мощи, ще получи патриарх Неофит днес. Ценният дар идва от Ловчанския митрополит Гавриил и е по повод 10 години от избирането на Неофит за български патриарх.

Това сподели пред "България Днес" владиката от революционния град. Заедно с другите духовници от Висшия клир Гавриил ще присъства на молебен за духовния християнски водач в църквата "Света Марина" в двора на Софийска митрополия. Тържествена архиерейска литургия ще има в храма "Света Неделя", който е на метри от "Света Марина".

Реклама

След празничните служби клириците се събират на заседание в Светия синод, където от името на всички синодални старци ще бъде прочетено приветствено писмо с благопожелания към Негово Светейшество. Подаръци ще бъдат дарени от голяма част от митрополитите, но повечето от тях не споделят какви ще бъдат те.

На 24 февруари 2013-а, на Патриаршески избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден следобед в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Десетата годишнина от възкачването му на патриаршеския престол няма да бъде отбелязвана в храм-паметника, сподели пред вестника братът на Негово Светейшество доц. Димитър Димитров, който е диригент на църковния хор в "Александър Невски".

"Ще се поздравим по телефона, както обикновено. Той е много скромен и не иска подаръци. Спомням си, че веднъж отиде в Троянския манастир на негов личен празник", сподели доц. Димитров.

По думите на най-близкия родственик на Неофит патриархът не се е възстановил напълно от операцията на счупения крак, направена в известна столична болница миналата пролет.

"На имения ден на моя брат - 21 януари, чествахме в зала "България" 80-ия ми рожден ден. Беше прекрасна атмосфера, свирихме, пяхме, имаше много цветя и дарове. И тогава се чухме по телефона, не успя да дойде", сподели още Димитър Димитров.

Четете още

Неофит и брат му празнуват с една торта

Неофит и брат му празнуват с една торта

Патриарх Неофит: 2023 да бъде годината на възстановяване на мира

Патриарх Неофит: 2023 да бъде годината на възстановяване на мира

Патриарх Неофит с лична благословия от храм "Ал. Невски" (Снимки)

Патриарх Неофит с лична благословия от храм "Ал. Невски" (Снимки)

Патриарх Неофит: Да желаем, да търсим и високо да ценим мира

Патриарх Неофит: Да желаем, да търсим и високо да ценим мира

Реклама
Реклама
Реклама