Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14073303 www.bgdnes.bg

Крият къде и как пазят картината на Полък

Съхранява се както и другите творби, даже малко по-добре, казва шефката на Националната художествена галерия

Няма яснота къде точно и при какви условия в Националната художествена галерия се съхранява картината за 50 милиона евро на Джаксън Полък. Нито по какъв начин се охранява платното, което може да се окаже, че струва петдесет милиона долара.

Реклама

"Картината на Джаксън Полък се съхранява в условията, в които и всички други картини. Даже малко по-добре и по-внимателно." Това каза директорът на галерията Яра Бубнова пред "България Днес".

От думите й става ясно, че шедьовърът за милиони може би е с по-силна охрана, но със сигурност не се охранява, както се вардеха антиките на Васил Божков, които също бяха оценени на милиони.

На въпрос дали картината на Полък се пази от НСБОП или ГДБОП, или някоя друга държавна служба, Бубнова отговори с "Не!". Относно това къде точно държат шедьовъра, директорът на галерията обяви, че това няма как да бъде оповестено публично.

"Ако кажа къде точно е картината, все едно да кажа как да си отключите входната ми врата. Това няма как да стане! Никой няма да даде толкова конкретна информация", обясни, очевидно притеснена някой да не задигне картината на Полък, Яра Бубнова.

Ако тези думи са напълно верни, то не е ясно защо не бъде обявено при какви условия се съхранява картината.

Реклама

Творбата бе открита по време на координирана спецоперация между ГДБОП и гръцките ченгета на 18 февруари. Акцията е проведена под надзора на Европол и в нея се разследваше дейността на група, която се занимава с трафик на културни ценности.

По неофициални данни разследващите получават информация за картината от гръцките си колеги. Отиват в дома на мъжа, който я съхранява, и я откриват скрита зад гардероб. Произведението има и документи за произход. Оказва се, че е влязло у нас от Гърция с бус и е било декларирано. Самото платно има подпис от Полък в долния десен ъгъл. Стана ясно и че творбата е част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. Това е подкрепено от печат на румънски език на гърба на картината.

За момента няма яснота дали става дума за оригинал, или за много добър фалшификат. Според експерти, ако е истинска, творбата може да струва над сто милиона лева.

Четете още

Ето я картината на Джаксън Полък, която откри ГДБОП

Ето я картината на Джаксън Полък, която откри ГДБОП

Картината на Полък, намерена у нас, била от колекцията на Чаушеску

Картината на Полък, намерена у нас, била от колекцията на Чаушеску

Реклама
Реклама
Реклама