Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14141085 www.bgdnes.bg

Проф. Георги Чапкънов: Никога няма да направя скулптура на политик!

Зуека гласува в Испания, Геро се куми, нямало за кого

"Няма да гласувам! Но бих направил скулптура на надяващия се българин, стоящ пред урните да пусне бюлетината. Ей това е най-трудното - да изкараш характера на цяла една нация, която все се надява на спасителя, за да живее по-добре и все е зле."

Това сподели големият скулптор проф. Георги Чапкънов пред вестника на последната си изложба преди месец и удържа на думата си. Чапкънов не даде своя глас за парламентарните избори вчера. Чапа предпочете да се види с популярните си приятели - Боян Радев и Иван Вукадинов, и да направи своята разходка, фитнес, както я нарича.

Реклама

"Баща ми рисува, макар да му е трудно да стои прав. Вълнуваше се преди от политика, но вече не", каза синът на скулптора, режисьорът Тодор Чапкънов.

Чапа също си призна, че напоследък от възрастта е станал "кекав емоционално". "Никога не бих направил скулптура на политик, на мой приятел - да, но на тези хора никога!", категоричен е Чапа и допълни, че нови фигури отдавна няма в партиите. "Как, като материалът е един и същ", засмя се Чапа.

На изложбата по случай 80-ата му годишнина скулпторът сподели, че продължава да смята, че в голямата си част българите са "проклети и завистливи хора". "Винаги съм казвал, че на нас не ни трябва война - заминаваме си по най-бързия начин, сами се унищожаваме. Бог ни помага, но ние си вредим. Ето на всички избори се сещаха за мен, но не съм си опозорил името си дотолкова, че да вляза в политиката. Не е лошо хора на изкуството да са в нея, обаче на мен не ми е работата там. Човек приобщи ли се към тази пасмина, губи себе си", сподели Чапа.

Чапкънов е единственият българин, чиито статуи закрилят цели градове с любовта, която излъчват - в Япония, Южна Корея, Холандия, Швейцария. Автор е на статуетката на театралния "Аскеер", създател е на монумента "Света София", посветен на столицата. Носител е на Голямата награда за скулптурен портрет още през 1969-1972 г., на "Златният Езоп" в България през 1965 г., на приза "Роден" през 1991-ва в Япония. Правил е медали и монети.

Друг човек на изкуството, който отскоро стана популярен и с картините си - актьорът Васил Василев, е на обратното мнение. Той и съпругата му Ани, гласуваха в Испания, мястото, което Зуека избра за родина само преди две години.

"Дълги години мислех, че ако нещо не ни харесва, можем да го променим само като гласуваме. Ние сме избиратели и след това можем да изискваме. С избора си нещата не приключват, а тепърва започват. Ние трябва да държим сметка на тези, които сме избрали. И затова с надеждата си за по-доброто бъдеще на България продължавам да гласувам", заключи Васил Василев-Зуека. Въпреки думите му обаче, причината успелият актьор да живее извън страната е именно политическата обстановка, която дълги години не се променя. "Разочарован съм от действителността в България, както и че законите просто не се спазват. Не разбирам защо хората ме наричат беглец. Аз просто се преместих от едно място на друго, преместих се в Европейския съюз и сега съм много доволен. Работя, рисувам, гледам си семейството. Това е най-важното", сподели Василев.

Реклама

Едно от знаковите лица на "Като две капки вода" - колегата на Зуека - Герасим Георгиев – Геро, до последно се двоумя дали да си даде гласа, или не. "Не виждам нито един читав насреща човек, на когото да повярвам. Няма такава партия", казва Геро и допълва думите на героя д-р Догански в постановката "Нова земя", в която играе: "Той казва: Какво значи политик у нас, в България? Политик е човек, който има силно желание да се докопа до благата на властта и за да достигне тая си цел, експлоатира знамена, идеи, чувства, принципи, идеали. Те са за него стъпала, по които може да се повдигне нагоре", казва Геро. Според него песимистите и оптимистите отдавна са напуснали тази държава.

"В България останаха само реалистите според мен. Не съм нито оптимист, нито песимист, по-скоро умерен реалист, който гледа реално на нещата, без да се заблуждава. Но поне 30 години от живота ми са минали в съмнения, в лъжи. Толкова години сме свидетели на тотални лъжи и лицемерие, които вече ми писнаха. Сега, като гледам, всичко това продължава, как да бъдеш оптимист? Чашата няма да те подмине - полупълна или полупразна. Надявам се наистина да дойдат хора с усещане за държавност, да се създава нещо, тази държава отново да изплува. Да дойде време нашите деца да бъдат по-усмихнати и по-горди и като отиват на работа, и като вземат заплата, и като гледат семейство, да са малко по-горди и по-спокойни", надява се Геро.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов: 

Искаме да няма корупция, а си купуваме шофьорски книжки

"Трябва да премахнем двойните стандарти от живота си. Оттам да почнем, за да си направим професионално държавата, а ние още сме любители. Защото няма малки и големи проблеми в обществото ни. Докато си изхвърляме цигарата през прозореца и боклука през вратата, все ще сме в това положение. Много ни се иска да няма корупция, да сме честни, а в същото време си купуваме шофьорските книжки, докога така? То всичко добро почва от нашето съзнание", категоричен е директорът на Сатиричния театър - Калин Сърменов.

Четете още

Лили Иванова избра хартиена бюлетина

Лили Иванова избра хартиена бюлетина

Красимир Балъков гласува в картонена кутия в Кипър

Красимир Балъков гласува в картонена кутия в Кипър

Марта Вачкова дава глас от Берлин

Марта Вачкова дава глас от Берлин

Вергов гласува от Дюселдорф

Вергов гласува от Дюселдорф

Реклама
Реклама
Реклама