Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14142715 www.bgdnes.bg

Бащата на Сашко го учи да гласува

Нелепо е човек да няма позиция, категоричен е Александър Цветанов

Сашко от Перник учи как се гласува.

Близо 5 месеца след изчезването на 12-годишното момче баща му Александър Цветанов го заведе до урната, за да му покаже, че е важно един ден, когато навърши пълнолетие, да упражнява правото си на глас.

"Сашко е много малък и все още не се интересува от политика. Но искам да го науча, че това един ден ще бъде неговият избор и е важно да го прави, без да се колебае", споделя пред "България Днес" нотариусът Александър. По негови думи той не за пръв път взима Сашко със себе си, когато упражнява правото си на глас. Детето винаги стои спокойно и чака татко си да даде своя вот.

Реклама

"Този път също нямаше как да не взема Сашко, докато гласувам, защото майка ми, която се грижи в момента за него, има здравословни проблеми. Забелязвам в сина си, че му е интересно какво правя и всеки път ме пита дали е лесно да се гласува", разказва Цветанов, който предпочита машинния вот. По думите му хартиената бюлетина е алтернатива за възрастните хора, които не са работили досега с машини и компютри.

Според бащата на Сашко хората в страната ни са доста обезверени, но след всички избори до този момент вече е крайно време да се състави истинско правителство. Поради тази причина е редно всеки да даде своя вот.

"Необходимо е всеки гражданин на България да гласува, защото е нелепо човек да няма позиция. Щастлив съм, че има толкова будни хора, видях го, когато Сашко изчезна и се включиха толкова много доброволци за неговото намиране. Сега се надявам да се включат и в гласуването, защото е време мъките в държавата ни да приключат", категоричен е Александър.

Случаят с изчезването на Сашко провокира кмета на Перник Станислав Владимиров да обещае, че ще предостави безплатни устройства за проследявана на над 60 родители на деца и младежи със специални образователни потребности, главно от аутистичния спектър. Устройствата не са гривни, защото аутистите не ги търпят. Наподобяват дистанционно на автомобил. Те могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите. Чрез тях посредством мобилно приложение местоположението на децата ще може да се определя мигновено. Сигналът от устройството ще се подава към избрани телефони от семейството към спешен и контролен център.

Четете още

Сашко ходи с проследяващо устройство

Сашко ходи с проследяващо устройство

Сашко се върна в гората

Сашко се върна в гората

Сашко тръгна на училище

Сашко тръгна на училище

Сашко се лекува с минерални бани

Сашко се лекува с минерални бани

Реклама
Реклама