Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14286488 www.bgdnes.bg

20 години решетки за Георги Семерджиев

Софийският градски съд призна ексфутболиста за виновен и по петте обвинения срещу него

20 години затвор за Георги Семерджиев, единствен обвиняем по делото за тежката катастрофа, която стана на 5 юли миналата година на бул. "Черни връх" и коства живота на двете млади момичета Хариет Стефанович и Христина Дилева. Това реши преди минути съдия Стефан Милев от Софийския градски съд, където се гледаше делото.

Реклама

Семерджиев е закован за общо пет престъпления. Татуираният джигит ще трябва да плати обезщетения на близките на починалите, както и разноските по делото. Какъв ще е размерът на кръвнината, която Семерджиев ще плаща предстои да стане ясно.

Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час трагичния за двете девойки ден. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, посочиха експертите в съдебна зала. От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно и нещо, което Семерджиев съвсем скоро отрече. При разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Семерджиев е признат за виновен за това, че около 23 часа на 5 юли в София е нарушил правилата за движение по пътищата и така по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице. За това обвинение получава 16 години затвор. Виновен е за това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метамфетамин. По това обвинение получи 2 години и шест месеца затвор.

Бившият футболист е признат за виновен също, че на 10 юни миналата година е показал фалшива шофьорска книжка, уж издадена от Швейцария. За това престъпление Семерджиев е закован с 5 години решетки.
За фалшивите номера на колата получава 11 месеца лишаване от свобода. За притежание на метамфетамин - наказание от 3 години затвор и глоба от 7 хилядарки.

Общо най-тежкото наказание възлиза на срок от 16 години лишаване от свобода, което се увеличава до 20 години затвор. Тъй като по нашата законодателна система в сила влиза само най-високата присъда, не се комбинират всички.

Съдът уважи в някаква степен искането на наблюдаващия прокурор Чавдар Железчев, който поиска от градските магистрати 15 години затвор за убийствата, но присъдата да бъде увеличена с 1/2 заради множеството утежняващи вината обстоятелства - Семерджиев е карал след употреба на наркотици, без книжка, имал е множество предишни нарушения, бил е осъждан за хулиганство и притежание и разпространение на дрога, шофирал е с висока скорост, минал е на червено и е избягал от мястото на катастрофата, не е опитал да помогне, а се е укрил. Прокуратурата поиска 22 години и шест месеца затвор за Семерджиев, съдиите дадоха 20 години. А именно такова бе желанието на адвокат Пламен Димитров, който представлява роднините на Хариет. Поиска и обезщетение на стойност по 250 000 лева за петима нейни роднини за причиняване на болка и страдание - общо 1 250 000 лева.

Реклама

Адвокат Механджийски, който е защитник на семейството на загиналата Христина, поиск наказание, което да е близко до горната граница от 20 години, както и да бъдат заплатени разноските по делото, но не и друго.

Преди да се произнесе Темида Семерджиев получи последните думи и поиска да го оневинят.

"Моля да ме оправдаете - не съм управлявал аз колата". Тези негови думи бяха подкрепени и от защитника му, който въпреки всички уличаващи джигита доказателства, каза пред съдиите, че няма нито едно пряко доказателство кой е управлявал колата и колко човека е имало в нея.

Не това сочат уликите според Софийския градски съд. Събраните доказателства показват категорично, че Семерджиев е бил във возилот. От държавното обвинение подчертаха, че е безспорно доказано, че Семерджиев е управлявал автомобила. След сблъсъка от джипа са иззети и анализирани дървено кръстче, обувка и слънчеви очила, по които е открит ДНК материал от Семерджиев. Негов биологичен материал има и по други части на купето на джипа.

Версията, която се опита да пробута на предишното заседание, а именно, че две мацки се свързали с него по Инстаграм и искали да вземат колата под наем. Срещнали се, едната от тях се е метнала зад волана, Семерджиев седнал до нея, а приятелката й се настанила на задната седалка, зад ексфутболиста. Съдът даже не обърна особено голямо внимание на този опит за шиканиране, тъй като екскпертизите сочат, че ако е имало някой на задната седалка, то той не бил оцелял. Да не говорим, че Семерджиев сам си вкара автогол, тъй като леко се обърка. Първо каза, че мъж е бил зад волана, а с него е имало две момичета, после каза, че са били само две момичета. Това накара магистратите да не погледнат сериозно на тези твърдения.

Въпреки всички това шиканиране от страна на защитата на Георги Семерджиев съдия Стефан Милев се оказа непоколебим и закова джигита с присъда, която според адвокатите на семействата на загинали би следвало да е справедлива.

Предстои Семерджиев да обжалва пред Апелативния съд в столицата.

Четете още

Георги Семерджиев проговори: Не бях аз зад волана!

Георги Семерджиев проговори: Не бях аз зад волана!

Свидетел по делото "Семерджиев":
В колата му имаше две момичета, но избягаха
Свидетел по делото "Семерджиев":
В колата му имаше две момичета, но избягаха

Свидетел по делото "Семерджиев": В колата му имаше две момичета, но избягаха

Най-много 30 години затвор за Георги Семерджиев

Най-много 30 години затвор за Георги Семерджиев

Реклама
Реклама
Реклама