Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14407639 www.bgdnes.bg

Легендата Нешка Робева изригна и заяви: Това вече не е моят спорт

Човечеството освирепява, човешкият живот е обезценен

КОЯ Е ТЯ

Нешка Робева е родена на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско училище, а после и Националната спортна академия. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. Робева е единственият треньор в света, който на поредица световни първенства подготвя по няколко световни шампионки наведнъж, а елементи от съчетанията на нейните момичета се копират от конкурентките им в продължение на години.

- Г-жо Робева, как се развива художествената гимнастика в момента според вас? На Световната купа Стилияна Николова направи голям фурор, как оценявате представянето й?

Реклама

- Безспорно Стилияна, освен че е изключително талантлива, е и отлично подготвена. Може да се каже, че Стилияна е в гимнастиката още преди да се роди, а и "пъпът й е хвърлен" в залата, като се има предвид, че майка й е световна шампионка. За това как се развива гимнастиката, мога да кажа само, че по отношение на техниката с тяло и уред - върви стремително нагоре, дотолкова, че след кратко време ще можем да гледаме роботчета как се състезават. Нали вече си имаме изкуствен интелект, ще си имаме и перфектни състезатели. По отношение на творчеството - това, което би трябвало да подчертава, откроява и прави различни състезателките, е на изчезване. Все пак още не е стигнато дъното.

- Знаем, че подготвяте зала за гимнастички в Трудовец. Липсва ли ви треньорството?

- Не, не подготвяме зала за тренировки, подготвяме почивна база и бихме искали да я използваме освен за децата на КХГ "Левски" и за други талантливи деца от цяла България.

- Ходите ли често в залата на "Герена"? Има ли нови млади таланти?

- Ходя от време на време, работата там е много и понякога има нужда и от нас, старите.

- Как ще коментирате новия правилник в гимнастиката, който важи за този олимпийски цикъл?

- Това, което в момента отличава състезателките една от друга, е броят на грешките. Иначе всички играят едно и също. И трупат точки за брой "трудности". Трудности?! Това определение би било смешно, ако не е толкова тъжно. За каква трудност може да става въпрос, ако се изпълнява от 10-годишни деца и световни шампионки? Не можем да се сърдим на треньорите - те просто изпълняват регламент, зад който прозира невежество и не особено висока култура. Правилникът говори за безпомощност на съставителите и убива творчеството.

- Как се отразява на гимнастиката това, че две от държавите с успехи в този спорт - Беларус и Русия, няма да имат право да участват в международни турнири?

Реклама

- Това, което се върши в свят, който тръби, че защитава правата на деца, възрастни, джендъри, животинки и наказва невинните заради виновните, е позорно. Позорно е, особено в областта на спорта, изкуството и културата. Освен това е и страшно, защото стимулира омраза и убива смисъла на спорта. Къде останаха олимпизмът, обменът на знания и достижения? Всичко е пари. Всичко се купува и продава, всичко на тезгяха. Този спорт не е моят. Тъжно е да слушаш лицемерната загриженост за мир и справедливост, да четеш подписки за недопускане на съперници до състезания. Тъжно е, защото и най-големите тъпанари разбират, че става дума за пари. Отстраняваш конкуренцията и печелиш медали, т.е. - пари. За мен парите, алчността и изкуствено създаваната популярност снеха лавровите венци от главите на победителите.

- Защо подкрепихте референдума срещу джендър идеологията?

- Защото вече две години пиша и алармирам за това, което ни подготвят, замаскирано зад правата на жените и борбата с домашното насилие. Защото в света все повече се надига вълна от недоволство срещу внушението, че няма биологични полове, има джендър /социален/ пол?! Защото налагат идеология, която вече не крие, че целта й е намаляване популацията на човечеството. И все пак, ако беше само това, щяхме да викаме "Осанна". Чрез джендър идеологията се цели и маргинализирането на младите, на които се внушава, че националните традиции, култура, образование, бит са демодирани, че семейството е окови. Живей и искай, и то сега, веднага, не мисли за бъдеще, не се напрягай! Оттук тревата, наркотиците и лумпенизиране на средната класа, защото другите – бедняците, са отдавна отхвърлени, те и да се плодят, не застрашават "богоизбраните". Това се крие зад джендър идеологията. Онзи ден слушах министърката на спорта (Весела Лечева от БСП - б.р.), която не каза, че няма да се подпише под референдума (иницииран от БСП - б.р. )?! Мисля, че милата, ако не е купена, значи не знае за какво става дума.

- Какво мислите за новата песен на Устата "Шарени джендъри"?

- Зарадвах се. Гледах и интервюто му. Това е пътят. Мисля, че това е начинът да се заинтересуват младите. Да разберат, че модерното няма нищо общо с мозъчната и полова кастрация, с подравняването по перверзията. Мисля, че младите ще се заслушат в текста на новия рап на Устата и това ще ги заинтригува много повече, отколкото ако ги назидаваме.

- Помагали ли сте на животно в беда, тъй като напоследък масово хора проявяват жестокост към безпризорните кучета и котки?

- Вижте какво става в света - човечеството освирепява. Войни - навсякъде. Борба за власт и пари. Разделение. Омраза. Агресия. Деца убиват деца. Човешкият живот е абсолютно обезценен, вие питате за животните? Започнах четвърта година на село. Общувам с малко хора, повече с растенията и животинките. Мога да се похваля, че лично отгледах и спасих 28 кученца - изпратихме ги в Германия чрез мои приятели. При мен останаха две от тях, както и две котета. Наричам ги моето четириного семейство. Интересни са ми. Придружават ме навсякъде и сме много смешни, особено когато отивам в градината. В селото има хора, които спасяват и пазят животинките. Има и такива, които ги тровят и избиват. Лоши хора има навсякъде. Лоши! Защото човекът, който няма милост към беззащитната животинка, няма да има и към човека.

Четете още

Легендата на художествената гимнастика Нешка Робева: НЕ ПОЛЗВАМ парно, а всеки месец ПЛАЩАМ 70 лв.

Легендата на художествената гимнастика Нешка Робева: НЕ ПОЛЗВАМ парно, а всеки месец ПЛАЩАМ 70 лв.

Треньорката Нешка Робева: Не се учудвам, че Фидел Кастро ме е харесвал!

Треньорката Нешка Робева: Не се учудвам, че Фидел Кастро ме е харесвал!

Реклама
Реклама
Реклама