Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14495574 www.bgdnes.bg

Чудотворна икона пуска миро и лекува

  • Изцеления със силата на вярата в димитровградското село Добрич 
  • Света Богородица "Неопиваща чаша" цери алкохолизъм и наркомания

Стотици миряни от цялата страна се стичат в църквата в китното димитровградско село Добрич, за да се помолят за душевно и физическо изцеление. Много от тях се връщат по-късно, за да благодарят и оставят дарове за Божия храм.

Реклама

Молитвите си миряните отправят с преклонение пред чудотворната икона на Света Богородица "Неопиваща чаша". Много от просбите са насочени за крепко здраве, благополучие и избавяне от вредни пороци.

Коли от всички краища на България постоянно спират пред светата обител, а от тях често излизат хора, вече идвали до чудотворната икона. Следващите им посещения са продиктувани от желание да благодарят на Божията майка за нейната закрила и да донесат своя дар за църквата. Последният случай е на жители на Сливен, които докарват в Божия храм т.нар. облечки - плат, с който се обличат столовете в църквата.

Това сподели пред "България Днес" Димчо Иванов, който след съдбовни случки в живота започва работа в местната църква "Св. Иван Рилски". Димчо става свидетел как свещеният образ започва да мироточи по време на тържествената литургия на Богоявление - свидетелство за нейната чудотворност.

"Мирото се стичаше от чашата, а не от очите на Божията майка, както се случва в храмовете в Украйна. Имаше много приятен аромат, като на парфюм. Това е добър знак. Звънят хора от Кърджали, Варна, Монтана, от цяла България. Групи идват всеки ден. Кметът ни Марин Маринов, който е на 75 години, каза: "Повярвах, че има Бог, след тази случка". Хората имат нужда от чудеса, за да усилят вярата си", разказа пред вестника Димчо.

Мъжът години наред пали кандилата и помага с дейностите в храма. А откакто починала съпругата на свещеника, се заел и с черковното пеене. Сега е свръзка и на множество хора, идващи към храма.

Реклама

"Иконата цери зависимости - алкохолни, наркотични, хазартни, всякакви. Тя е купена от нашия свещеник преди 12-13 години от София. Сега за първи път пуска миро. Случва се навръх Богоявление, няколко дни след трагедия в нашето село. При катастрофа загинаха майка на 40 г. и дъщеря й на 15. Много хора се молят за избавление от такива нещастия", посочи още Димчо.

Преданието разказва, че през 1878 г. на един бивш войник от Тулска губерния, превърнат от бесовете на пиянството в пълна физическа и духовна развалина, му се явява трикратно насън един свят старец, който му заръчал да отиде в намиращия се в град Серпухов девически манастир и да отслужи молебен в чест на иконата на Св. Богородица "Неопиваща чаша".

Човекът тръгнал сакат, немощен, но по пътя постепенно оздравял и до гр. Серпухов стигнал в добро здраве и бодър дух. Влязъл в посветения на Св. Богородица манастир, открил иконата "Неопиваща чаша" и след отслужения пред нея молебен напълно се освободил от порока на пиянството.

Вестта за чудната икона на Божията Майка се разпространила бързо из Русия. Зависимите от алкохола, техните роднини и близки бързали да отправят своите молитви към Света Богородица за изцеление от този порок, а много отивали в манастира, за да благодарят на Владичицата за оказаната от нея велика милост.

Празнуването на иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша" се извършва на 18 май. Иконата се намира в обновения Серпуховски Висоцки манастир в Русия, а нейно копие с чудотворна сила привлича миряните у нас в димитровградаското село Добрич.

Четете още

Чудотворна икона за патриарх Неофит

Чудотворна икона за патриарх Неофит

Богородица Троеручица спасява болни и бездетни

Богородица Троеручица спасява болни и бездетни

Чудотворна икона цери рак на гърдата
Чудотворна икона цери рак на гърдата

Чудотворна икона цери рак на гърдата

Пристигна чудотворна икона,заредена от Богородица
Пристигна чудотворна икона,заредена от Богородица

Пристигна чудотворна икона,заредена от Богородица

Реклама
Реклама
Реклама