Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14495901 www.bgdnes.bg

Ето кой зам.-министър чете стихове и го канят във филм

На представянето на последната книга на Иля Велчев

Съпругата на поета, художничката Милена Велчева, е неговата муза

Изложбената зала на Министерството на културата се оказа тясна да побере почитателите на творчеството на поета и режисьор Иля Велчев, видя "България Днес". Да уважат премиерата на новата му поетична книга "Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов" дойдоха бившият МВР шеф Румен Петков, правосъдният ексминистър Янаки Стоилов, заместник-министърът на културата Пламен Славов... Като "прекрасно съвпадение" определи главният редактор на "Пресгрупа 24 часа" Венелина Гочева факта, че премиерата е в салона, в който се излагат непоказвани досега картини на класика Златю Бояджиев от фондовете на художествения музей в Благоевград.

"Прекрасна е тази стихосбирка, а корицата е в любимия на Иля син цвят. Тя е толкова нежна, а нежността дефицитно липсва в съвременния свят", каза Венелина Гочева. Думите й трогнаха автора и той прочете в нейна чест свое стихотворение, любимо на дамата, която управлява "Пресгрупа 24 часа".

Реклама

Основният четец на премиерата бе именитият актьор Ириней Константинов. "Тук съм заради твореца и приятеля Иля Велчев", обяви той. Ириней добави, че "вълнуващото му познанство" със сина на някогашния втори човек в партията и държавата Борис Велчев датира още от времето, когато се снима в неговия филм "Дубльорът", а малко по-късно и в "От другата страна на огледалото".

Директорът на театър "София" похвали режисьора на скандализиралата и забранена от партийната върхушка и лично от Тодор Живков лента "Завръщане от Рим", за "синия му поглед към живота", намерил отражение в неговата лирика. "Ще прочета стихотворенията, които той поиска и за които съм сигурен, че отразяват ритъма на сърцето му", обърна се към публиката Ириней Константинов.

"А сега ще видите заместник-министъра на културата Пламен Славов в една необичайна роля. Той изяви желание да прочете стихотворение на Иля Велчев", допълни известният актьор.

"Искам да предам поздравите на министъра на културата Найден Тодоров, че именно в тази зала, с тази знаменателна изложба на Златю Бояджиев, в Международния ден на музеите и галериите е премиерата на една знаменателна стихосбирка", каза Пламен Славов. Зам.-шефът на културното ведомство издекламира и едно от най-впечатлилите го стихотворения от книгата на Иля Велчев "Писмата".

"Преди да прочета поздравителния адрес от президента Румен Радев, искам да ви обърна внимание, че до поета стои една красива дама в бяло, неговата муза. И това обяснява дуендето в творчеството му и защо се раждат неговите стихове", взе отново думата Ириней Константинов. Прекрасната блондинка в снежнобяло сако е половинката на Велчев - художничката Милена Велчева, илюстрирала "Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов".

Развълнуваният автор пък покани заместник-министъра на културата да участва в негов филм, защото бил "отличен декламатор". "Всички стихотворения от книгата са посветени на любовта и свободата", сподели още Иля Велчев.

Четете още

Иля Велчев вади нова книга на изложба

Иля Велчев вади нова книга на изложба

ИЛЯ ВЕЛЧЕВ КАВАЛЕР НА СЪПРУГАТА СИ
ИЛЯ ВЕЛЧЕВ КАВАЛЕР НА СЪПРУГАТА СИ

ИЛЯ ВЕЛЧЕВ КАВАЛЕР НА СЪПРУГАТА СИ

Реклама
Реклама
Реклама