Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14506302 www.bgdnes.bg

Бившият директор на "Майкрософт" Таня Татомирович: Жените са по-добри политици от мъжете!

Трябва да се обединим срещу домашното насилие 

КОЯ Е ТЯ

Таня Татомирович е родена в Белград, Сърбия, където завършва образованието си. През годините тя се развива в различни сфери. Започва като учителка в гимназия, след това работи в образователното министерство по проекти, свързани с дигитализацията на учениците, отговаря за връзките с обществеността на политици и петролни компании. Таня е работила за върховния търговски съд в Сърбия и е била комуникационен директор в една от най-големите технологични компании - "Майкрософт". От 20 години се занимава с комуникации, има редица международни отличия за работата си. Има издадена книга за фашистката радиопропаганда в Италия, която се изучава от студентите в Белград.

- Таня, какво е чувството да работите в "Майкрософт"?

- Прекарах 10 години от живота си в "Майкрософт", това беше невероятно преживяване. Покривах територията на Балканите, включително и България. Бях директор по комуникациите за 24 държави и това беше огромна отговорност. Даде ми възможността да имам поглед върху различни култури и да опозная хората в различните региони. С очите си видях нещата, по които се различаваме, както и тези, по които си приличаме.

Реклама

- Какъв е ключът за успешната кариера?

- Единственият ключ към успеха е здравата работа и това да не спирате да учите и да се образовате. Аз избрах да отида в докторска програма след 40. Близките ми казваха, че съм луда, защото там трябваше да отделя 3 години за учене, писане и изпити. Тогава си казах, че ще направя това, което искам, и постигнах целта си.

- Има ли формула за постигане на успех?

- Формулата е всеки ден да учите по нещо ново. Ако си стоите на дивана и очаквате, че нещо в живота ви ще се промени, или от небето ще ви падне невероятна възможност, това няма да стане. Ако иска да е успешен, човек трябва да се развива и да изследва различните светове около него. Много е важно и да има конкретен план, какво ще прави днес, утре и къде ще е след 5 години.

- Какви качества трябва да покаже жена, за да е успешна? По-трудно ли е да успееш на Балканите?

- Много е трудно да си успешен, особенно ако си жена, на Балканите. Тотално различно е дали дамата е от големите градове като София, Пловдив или Белград, Загреб и Любляна. В малките и не толкова развити градове и села, каквито имаме достатъчно в балканските държави, на хората им е много по-трудно. Затова смятам, че трябва да съсредоточим вниманието си най-вече върху тях. Какво правят в по-малките градове и села, как са третирани в тези части на страната и какво можем да направим, за да им помогнем. Успехът идва трудно. Изисква се упоритост, да работим върху себе си и своята индивидуалност и след това да се опитаме да се докажем като жена, като професионалист и като човек.

- Към днешна дата имате ли чувството, че мъжете имат по-голяма възможност за развитие в сравнение с жените?

- Не, аз не мисля, че това е така. Ние трябва да се мотивираме и да мотивираме всички жени да взимат това, което искат от живота. Защото всичко, което могат да имат мъжете, можем да го имаме и ние. Едва ли ще караме камион, може би само някои жени биха извършвали подобна дейност, което е напълно нормално, но ние трябва да използваме всички възможности и да бъдем смели. Чувала съм много пъти: "Това не е моя работа, аз съм жена, това е много трудно и трябва някой мъж да го направи".

Реклама

Не, просто опитай, ако това не е за теб, то това е, защото просто не си такъв човек, а не защото си жена.

- За първи път ли сте в България и харесва ли ви?

- Не, много пъти съм била в България. В София се чувствам като удома си! Хората са много подобни на тези в Сърбия и можем да се разберем помежду си. Храната в България е страхотна. В България за разлика от Сърбия има море и това е нещо, което харесвам повече при вас.

- В България жените политици не са голям процент. Каква според вас е причината за това?

- Аз съм работила с политици и съм ръководила някои от изборните кампании и мога да кажа, че това е много трудно. Вярвам, че жените са по-добри политици от мъжете, защото ние имаме различно мислене. По-далновидни и по-меки сме от мъжете. Мислим за всяка стъпка напред и аз искам да мотивирам повече жени просто да опитат. Не само в България, а и в другите страни. Вярвам, че това е един от ключовете за добро бъдеще.

- В България голям процент от жените страдат от домашно насилие. Какъв съвет може да дадете на тези жени?

- Всички говорим само за успешните жени. Но истината е, че те нямат нужда да говорим за тях. Трябва да насочим вниманието си към уязвимите жени. Не бих ги посъветвала да бъдат смели, защото е трудно да си смел, ако си жертва на домашно насилие. Трябва да се обединим заедно срещу домашното насилие и да насочим вниманието си към "невидимите" жени. Не те, ние трябва да сме смели и да се изправим пред този проблем.

Реклама
Реклама
Реклама