Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14512380 www.bgdnes.bg

Иван Гешев: ЗАПЛАШВАТ ме, че ако не си подам ОСТАВКАТА, ще натиснат ENTER

"Получих заплашително писмо, което гласеше , че ако не си подам оставката до днес - понеделник, някой ще натисне копчето ENTER. Да правят каквото искат, да натискат каквито копчета искат! Не ме интересува. Не ме е страх, аз съм българин. Да правят каквото искат!". Това заяви на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев. Ето какво гласи заплашителното писмо.

Гешев огласи записан свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев, в който се обсъжда оставката на обвинител №1 и гаранции, че нищо няма да му се случи. В разговора бяха замесени имената на президента Румен Радев, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, министъра на правосъдието Крум Зарков, членове на ВСС, съдии и прокурори. 

Реклама

Обвинител номер №1. заяви, че записът не е направен от него. Получен е бил от негова служителка, която в почивен ден отивала да свърши нещо в Съдебната палата, където човек я посрещнал и ѝ предал плик с флашка. Именно на нея бил записаният му разговор с Йордан Стоев, който е един от вносителите на предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор (целия разговор с транскрипция от прокуратурата можете да чуете тук).

Гешев каза, че докато е бил в САЩ е разменил много съобщения, провел е и много разговори, в които е поддържал у всички, включително и у заместниците си, заблуждението, че ще подаде оставка. Показа един чат с Йордан Стоев, в който казва на кадровика.

„Виж там за някакъв достоен екзит“, пише в чат със Стоев. 


„Но аз не бягам, а се бия. Сбъркали са човека“, смело казва Гешев.

Главният прокурор разказа, че при пристигането си от САЩ, на летището е получил заплашителното писмо. Ето какво гласи то. 

„Ама да натиска каквото си иска – delete, плюс, минус, каквото си иска. Аз съм мъж от македонския край. Нещо са объркали човека. Объркали са политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат – да направят правителство и след това. Явно са били много сигурни, че ще си подам оставката“, каза Гешев и заяви, че никога не е имал такова намерение. „Ще се бия за прокуратурата и българския народ“, категоричен бе Гешев.

От записа излиза, че Йордан Стоев - член на Висшия съдебен съвет (ВСС) се среща с главния прокурор в дома му. Казва му, че е разбрал, че предния ден Гешев е говорил с „нашия приятел“ и че обвинител №1 иска гаранции. Не става ясно за кого става дума, но се предполага, че става въпрос за семейството му и тяхната безопасност. 

Реклама

На записа от колежката на Гешев се чува как главният прокурор отвръща, че при пристигането си от САЩ е получил заплашително писмо, в което се казва, че ако не подаде оставка до 10 ч. на 15 май, ще бъдат пуснати компромати срещу него.

Стоев започва да обяснява каква е процедурата във ВСС за приемането на въпросната оставка. Казва, че в съвета има спорове дали Пленумът или Прокурорската колегия трябва да разгледа въпроса, защото има и искане Гешев да бъде възстановен като прокурор във Върховната административна прокуратура. Добавя, че още в понеделник ще обсъди всичко с Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Гешев пита дали Магдалинчев е в час и сам си отговаря: „В час е. Прави се на пет и половина. И Чолаков се прави“, вероятно визирайки председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Йордан Стоев обяснява действията на шестимата кадровици, които внесоха предложението за освобождаване на главния прокурор, като бягане пред вятъра, защото „това, което направихме беше подготвено от Сорбоната да ти го пусне“. Министърът на правосъдието Крум Зарков е възпитаник на Сорбоната.

„Трябваше да ти го пуснат. И даже беше казано, че в понеделник ще го пуснат. Те го преместиха и в петък искаха да го пуснат. Само че неговото щяло да бъде малко по-друго“, обяснява загадъчно соченият за Стоев.

Гешев иска да знае дали персонално са били привиквани шестимата членове на съвета, на което пак сам отговаря, че е естествено. След това добавя, че поне да бяха вдигнали телефоните и да кажат.

„Ни Дамянов, ни Чапкънова, ни Мутафова, ни…“.

„Ти знаеш, че са малко въшки“, отвръща Стоев.

Членът на ВСС добавя, че Стефан Петров не е бил наясно с готвеното предложение. Тогава главният прокурор започна да разпитва за това дали други членове на ВСС са знаели предварително за предложението и се учудва най-вече на реакцията на Огнян Дамянов. Стоев му отвръща, че Боян Магдалинчев не е бил запознат, а като научил му се обадил ядосан.

Стоев допълва, че единственият от Прокурорската колегия, който не е бил запознат, е Пламен Найденов. „И Евгени“, казва Гешев, на което Стоев заявява, че там може да е имало някаква информация по линия на Камен Михов (беше председател на Асоциацията на прокурорите, а негов наследник бе беше Евгени Иванов).

В разговора Гешев многократно казва, че иска гаранции за семейството си и за това, че въпросните „наши приятели“ не стоят зад взрива. „Ще изляза и ще ме треснат някъде пак. Затова искам гаранции, че не стоят зад взрива„, казва главният прокурор.

И допълва: „Аз няма да натискам, ще се предам, ако ми се дадат гаранции. Иначе ще се бия и циркът ще е страшен. Искам гаранции. И прокуратурата ще спре да съществува. И държавата. Аз отдавна искам да се оттегля, исках да се приплъзна обаче, ама аз не се приплъзнах, а се сгромолясах. Аз съм решил, защо трябва да ме заплашват?“,

Стоев уверява, че гаранциите са на 100%. Преразказва още една част от проведения преди това разговор с неизвестен човек: „Получило се е така, че всички са е обърнали срещу него, много е натиснат по простата причина, че изпада в изолация. Говорим за политическа изолация“.

Гешев иска гаранции и за заместничките си, на което членът на ВСС отвръща: „Пламена Цветанова със сигурност няма да я закачат. Красимира Филипова няма да закачат. Машева (Даниела), знаеш, държа аз, тя е моя… Сега дали ще си запазят местата…“

После Йордан Стоев съветва Гешев да направи изявление, в което обяснява причините за оставката – на първо място да посочи лични такива, после да каже, че е станало така, че всички са се обърнали срещу него, а той не желае да е разделителната линия в държавата и иска да запази прокуратурата единна. Допълва, че е добре Гешев да посочи, че иска да бъде възстановен във ВАП, защото целта е да не се събира заедно с бившия главен прокурор Сотир Цацаров във ВКП.

„Ние излагаме цялата система. Вие се оср…те брутално пред колегите“, отвръща му Гешев.

После следва следният разговор:

Гешев: Целта е моята глава, за да има правителство. ПП…

Стоев: Не мисля така, по-скоро те им иззеха темата. За да я докарат тая тук, да напусне добре платен пост и да дойде тук за нещо, което не е сигурно…

Гешев: Целта е да се направи правителство и да продължат да крадат

Стоев: Те са приели задържането на Барселона не знам си за какво… Основният двигател е…

Гешев: Бойко?

Стоев: Банкята, да.

Двамата обсъждат и кой ще стане и.ф. главен прокурор. Стоев казва, че по старшинство трябва да е зам.-главният прокурор Даниела Машева. А Иван Гешев изтъква, че „Боби е приключен“, имайки предвид Сарафов. 

В един момент Йордан Стоев предупреждава главния прокурор, че разговорите по телефона се подслушват, включително и неговите. А Гешев пита: „Кой ме слуша? ДАНС?“. Не става ясно какъв е отговорът на члена на съвета, но тук се замесва и името на президента Румен Радев.

„Той нали беше някъде, в Южна Африка ли? Представено ми е като достоверна информация“, казва Стоев.

Главният прокурор на свой ред посочва: „Добре, а защо ме защити?“.

„Не, той не те защитава. Той искаше той да обере славата, че той да вкара тоя Сорбоната да пусне първи“, отвръща Стоев, имайки предвид, че министърът на правосъдието Крум Зарков е можеш да внесе подобно предложение за предсрочното освобождаване на Гешев.

Самият Зарков часове преди изявлението на Гешев насрочи изслушване на всички замесени в четвъртък. Главният прокурор заяви, че ще поиска част от него да бъде при закрити врати и огласи намерение да поиска някои от членовете на ВСС да се отведат – кои ще стане ясно в четвъртък.

Гешев се върна и към момента на взрива и каза какво мисли по въпроса.

"Чудо е , че не пострада никой, нито ние, нито някой гражданин. Нямам обяснение как това се случи, че няма пострадали. Божествена намеса беше това!", смята Гешев. 

"С това, което ще ви покажа и разкажа ще обясня хода на проверка в ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Дадох обясняния в Софийската градска прокуратура по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов срещу мен", категоричен е Гешев. 

"След атентата имах лични ангажименти. Получих обаждане от Ясен Тодоров за израелския експерт, който е един от най-добрите в Израел по контратероризъм и експлозиви. Познават го експерта и биографията му е доста обемна. 

"Това е организирано месеци наред. Ако ударът е бил до вратата. Това смята експертът от Израел. Ако взривната вълна беше ударила колата не е ясно дали нямаше да се преобърне."  чуди се обвинител номер №1..

"Трябваше едва ли не да се обяснявам, защо не са ме убили. Подцених ситуацията. Трябваше първо да се погрижа за близките си! Българските институции казаха, че няма да могат да реагират бързо."

"Ако вашата държава не реагира веднага, това е само началото! В Израел цялата държава щеше да е блокирана.", казва експертът от Израел.

Гешев изказа благодарност именно към Израел за съдействието, което са оказали относно защитата и транспорта на близките му към безопасно място.

Главният прокурор обърна внимание и на ВСС

Безпрецедентни процедури се извършват във ВСС, според Иван Гешев. Това е и повод главният прокурор да погне Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които подписаха искането за освобождаването на Гешев. Назначават се някакви проверки, включително и на мои близки. Ще се разследва!  

Относно Борислав Сарафов Гешев каза: "Боже, защо ме наказваш с глупави врагове?" 

Относно Бойко Борисов и подкрепата му към тъй наречения закон "Зарков", който е за разследване на главния прокурор, Гешев каза, че е противоконституционен. 

"Целта му е една единствена, - да бъда свален! Този закон не решава на икономическата криза, не решава на проблема с умрелите по пътищата, не е борба с организираната престъпност. Резултатът се вижда. Бум на наркотици, бум на катастрофи и бум на организираната престъпност!"

Гешев показа и снимка на чат приложение, в което с Бойко Борисов си разменят Ок, усмивка и  жълто палче. 

"Никой не може да ме уплаши мен като главен прокурор на Република България, Не ме е страх! Страхливият умира все ден, смелият веднъж!"

Тук може да видите цялото изявление на Иван Гешев, което продължи над час и половина 

Четете още

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

ГЕШЕВ ПОГНА БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Гешев пада до една година и заминава за чужбина завинаги, вещае топастроложка

Гешев пада до една година и заминава за чужбина завинаги, вещае топастроложка

Реклама
Реклама
Реклама