Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14514065 www.bgdnes.bg

В "Алма Алтер" няма празно място

Единствени в света сме с осем Шекспирови постановки 

КОЙ Е ТОЙ

Николай Георгиев е режисьор и директор на Студентски театър "Алма Алтер". Роден е през 1940 г. в село Кулата, в района на Петрич. През 50-те години се премества в София. Завършил е Варшавската театрална академия със специалност "режисура". Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий" за цялостно творчество, както и на орден за разпространяване на полската култура в света.

- Г-н Георгиев, как станахте директор на студентския театър към Софийския университет "Св. Климент Охридски"?

Реклама

- Директор съм на "Алма Алтер" от 2003 г. Докато живеех в Полша, обожавах и се вдъхновявах от студентските театри. Ако от академията и професионалните театри научих занаята, то от студентските се научих на дързост, смелост и импровизация.

- Как оцелява студентският театър?

- Ние не оцеляваме, ние се развиваме! Има млади хора, ентусиасти, които вярват, че могат да направят нещо сериозно и нещо за себе си и за другите. Ние в "Алма Алтер" не можем да се отървем от работа. Имаме повече постановки, отколкото професионалните театри. Пътуваме из цялата страна и правим фестивали на българската класика. Младежта ни е изключително качествена.

- Какви постановки имате?

- Ние сме единственият театър в света, който има 8 Шекспирови постановки в репертоара си. "Хамлет", "Буря", "Ромео и Жулиета" непрекъснато са в действие и се поднасят на публиката. Всички Шекспирови и много от българските постановки пътуват по международните фестивали. Ние носим на България и на Софийския университет най-големите театрални награди. Даваме тон за естетическа програма, гражданска позиция и за това да се работи честно, прозрачно и професионално. Имаме специална програма "Българските корени" Разнасяме представленията по цяла България, публиката е доволна и горда, че може да види нещо подобно.

- Мислили ли сте да поставите "Хъшове" или "Под игото"?

- Вазов е баща на българската литература, но наред с него имаме и човека, който носи модерното чувство на Европа - Гео Милев. В постановката ни "Самодивите" ще видите, че свободата на личността и духа е това, което е създало самодивите и това, което ще създаде нова България. Ние трябва да станем страна на студентските дружества, които да ни дават модерно усещане и мисионерско виждане.

- Какво мислите за политическата обстановка в България?

- Политическата ни среда никога не е била добра. Имам прекрасен спектакъл за Стефан Стамболов - "Часът на моето убийство", когато един държавник е стигнал дотам, че германският канцлер да каже че той е вторият след него. Стамболов е бил готов да заложи всичко, за да докаже, че България трябва да има български крал и не можем да паднем толкова ниско да чакаме трохите на европейската дипломация. Мисля, че политиците ни трябва да взимат пример от Стамболов.

 

- Да! В Алма Алтер няма празно място. За щастие, в България имаме много интелигентни образовани и културни хора. Младежта е при нас почти всяка вечер. Повечето от тях дори познават сюжетите ни, но идват, за да следят актьорите ни и тяхното израстване.

Четете още

Онлайн театър и опера
Онлайн театър и опера

Онлайн театър и опера

Незрящ герой става Стамболов

Незрящ герой става Стамболов

Реклама
Реклама
Реклама