Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14514108 www.bgdnes.bg

20 г. затвор за баща, убил едномесечното си бебе

Дразни го, че плаче, и го пребива до смърт

През 2018 г. има няколко сигнала срещу семейството, но нередности не са открити

20 години затвор за надрусан баща, пребил до смърт едномесечното си бебе, защото плачело. Решението е на Окръжния съд в Стара Загора. Неописуемата трагедия се разиграва през 2021 г. в старозагорското село Хрищени.

Реклама

На 31 август в семейния дом психически нестабилният баща, който от няколко дни е под влиянието на наркотици и алкохол, прави немислимото. Чува, че едномесечният му син плаче, но вместо да се опита да го успокои, започва да се изнервя. Майката на момченцето не е ясно какво прави в този момент, но пеленачето реве с пълен глас. Надрусаният и неадекватен 31-годишен родител съвсем губи самообладание и започва да бие с юмруци в главата и тялото новороденото, докато то е в креватчето си. После го вдига и го хвърля на земята. Бебето спира да плаче! Доволен от тишината, бащата се връща към каквото прави, а майката се появява и се втурва към рожбата си. Веднага се обажда на Спешна помощ, но е твърде късно. Едномесечното момченце е мъртво. Пристигналите на място лекари само констатират смъртта на пеленачето. По главата и тялото на детенцето има множество тежки травми. С медиците има и няколко полицаи. Те виждат в какво състояние е бащата, но двамата родители опитват да прикрият истината. Първоначално казват на ченгетата, че детето е паднало от количката. Тази скалъпена версия бързо отива на вятъра и не след дълго става ясно какво точно се е случило. Семейството има още четири деца.

Само след секунди бащата насилник и майката са изведени от жилището им с белезници. Лекарите откарват трупа на бебето за аутопсия.

Всички са ужасени от проявената жестокост. Бащата е откаран в ареста и след броени часове върху него се стоварват обвинения в умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза е установено, че причината за смъртта на момченцето е черепно-мозъчна травма.

По време на разследването става ясно, че 3 години по-рано, през 2018 г., има няколко подадени сигнала срещу семейството. Тогава от "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" потвърждават, че първите сигнали за неблагоприятна среда за децата са подадени още през 2018 г. Направена е проверка, но не са открити нередности. Следва затишие и семейството си живее необезпокоявано.

През 2020 г. майката декларира, че няма условия да гледа децата, защото биологичният им баща е в затвора, а тогавашният й съжител не желае да се грижи за малчуганите. Жената не разполага с жилище, в което да отглежда трите си рожби и те са отведени от институциите. По-късно същата година, когато биологичният баща излиза от затвора, двамата се събират и две от децата им са върнати в семейството. Родителите са включени в програми на общността, посещават и курсове за подобряване на родителския капацитет, но уви, това не помага.

Реклама

Наказанието си бащата трябва да изтърпи при първоначален "строг" режим. Делото се гледа от разширен състав, в който участват двама съдии и трима съдебни заседатели. Съдът посочва, че действията са извършени спрямо лице, което се е намирало в безпомощно състояние, с особена жестокост и в условията на опасен рецидив, тъй като бащата е бивш пандизчия. Това са част от мотивите на магистратите за 20-годишната присъда, която не е окончателна. Може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Очаква се подсъдимият и държавното обвинение да се срещнат отново на втора инстанция, тъй като той ще обжалва.

 Подобен случай през 2013 г.

На 14 януари 2013 г. в казанлъшката ромска махала "Казмера" Атанас Асенов пребива до смърт рожбата на приятелката си. Малката Мария умира едва на годинка и половина.

24-годишният Атанас започва да пие от 5 часа сутринта, защото е празникът Банго Васил. Плачът на момиченцето провокира агресията му и той започва да хвърля детето и да го удря с юмрук в корема. Бебето е с разкъсани вътрешни органи - черен дроб и слезка, както и със счупени ребра. Потресаващата гледка се разиграва пред очите на малката сестра на Атанас. Жестокият убиец заплашва малкото момиче, че ако разкаже на някой, ще се саморазправя и с нея.

В крайна сметка Атанас получи 26 години решетки, при "строг" режим на изтърпяване в затворническо общежитие от закрит тип. Пастрокът беше осъден и да плати 25 бона кръвнина на биологичния баща на Мария - Филип Стоянов.

Четете още

11 г. решетки за опитал да ликвидира жена си

11 г. решетки за опитал да ликвидира жена си

Ужаси край Дунав: Килии за мъчения и екзекуции се крият в мрака на замъка "Баба Вида"

Ужаси край Дунав: Килии за мъчения и екзекуции се крият в мрака на замъка "Баба Вида"

ВИЖТЕ БРУТАЛНИ ИСТОРИИ! Самоубийства зад решетките

ВИЖТЕ БРУТАЛНИ ИСТОРИИ! Самоубийства зад решетките

Пандизчия си реже гърлото в килията

Пандизчия си реже гърлото в килията

Реклама
Реклама
Реклама