Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14522973 www.bgdnes.bg

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: Защо да нямаме два национални празника - 3 март и 24 май

Съпругата ми, децата и внучката са българи, само аз съм чужденец вкъщи 

КОЙ Е ТОЙ

Карен Алексанян е създател на единствения в света културно-исторически комплекс, посветен на свещената азбука кирилица. Арменският общественик от три десетилетия живее у нас, но все още няма българско гражданство, въпреки че от години има такава инициатива. В Двора на кирилицата в Плиска има скулптури на буквите, както и паметници на Кирил и Методий и цар Борис. Създава и Алея на писателите, където има не само бележити наши творци, но и чуждестранни автори, писали на кирилица.

- Г-н Алексанян, защо 24 май е един от най-важните ни празници?

- Днешният ден е много важен празник за България, понеже българската писменост се е разпространила в целия свят. В момента я използват около 500 милиона души и това е най-големият принос на България към света.

Реклама

- Според Вас оценяваме ли богатството, което притежаваме и споделяме с други народи?

- Моята молба към българите е да не се сещат за кирилицата само на 24 май, а да го правят постоянно. И да не забравят, че кирилицата е създадена в старопрестолна Плиска, която е първата българска столица. Това е място, което през IX век е имало канализация, а за съжаление в момента е в окаяно състояние.

- Как ще коментирате идеята 24 май да измести 3 март като национален празник?

- На мен ми е трудно да кажа кой е по-важен. Освобождението е едно, а културата и приносът са нещо съвсем различно. Вариант е да имаме два национални празника, но не ми се струва редно единият празник да измества другия.

- Как в Двора на кирилицата ще отбележите днешния ден?

- Честванията започват в 10 часа с литературно-музикална програма с участието на ученици от училище "Свети Паисий Хилендарски" в Плиска, вокална група "Звънче" и мажоретен състав към училището. В 14 ч. представители на българската общност от област Тараклия в Молдова ще получат емблематичния "Огън на знанието", който беше запален на 11 май в параклис "Св. Цар Борис I Покръстител Български" в Двора на кирилицата. Половин час по-късно ще се проведе тържествена литургия, след която ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Талантливата и сърцата Искра Иванова, основател на Международен младежки фестивал "Славянски звън", е подготвила пъстра и богата музикална програма, която ще започне в 15 ч. Гостите на комплекса ще могат да се насладят на галаконцерта на талантливите деца и младежи, лауреати на фестивала. И тази година по традиция събитието е под мой патронаж. Концертът ще започне с кратък рецитал, след който публиката ще се докосне до вълшебния свят на музиката и танца. 8-годишната Габриела Костадинова от Варна и Валерия Делчева (15 г.) от Мадан ще изпълнят български народни песни, а Михаил Илиев от Силистра ще зарадва публиката с изпълнение на класическа китара. Грациите от танцова формация "Витоденс" ще изпълнят "Казахски танц", "Руски танц" и др. Виктория Пощаров от Шумен ще зарадва публиката с песните "Майка ми" и "Я кажи ми, обаче ле бяло", а Жанина Георгиева от Варна ще изпълни "В очакване да съмне". Музикалния си талант ще покажат още звездната Бриана Петрова, завоювала титлата "Мини Мис Свят 2018", и очарователната Ванеса Кънчева от Добрич. Малките балеринки от танцова школа "Стил денс 7" от Варна ще представят танца "Полет". Харизматичният Момчил Иванов ще изпълни песни на любими родни изпълнители. Специални гости на събитието ще са малките танцьори от състав "Талисман" при "Дом за детското творчество" на район Тараклия. Те ще представят българските народни танци "Буенек" и Дайчово хоро. Участие ще вземе и народна певица София Паничерская към Дома на културата в Тараклия.

Реклама

- Преди 6 години руският президент Владимир Путин обяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Може ли да има съмнение, че кирилицата не е българско дело?

- Кирилицата е създадена в България и това не бива да бъде поставяно под съмнение. Но мисля, че българите трябва по-често да говорят за кирилицата, да я бранят. В Двора на кирилицата това го правим вече 8 години. Неслучайно дворът е направен в град Плиска - родното място на кирилицата. Русия не е посочила, че Северна Македония е родината на кирилицата, а че буквите са дошли от македонски земи. Исторически това са били български земи. Свети Климент по заръка на цар Борис заминава за Охрид и там прави голяма школа с подкрепата на царя. Затова е правилно да се казва, че оттам тръгва историята на буквите ни, но исторически това е било България. Точно затова българите трябва да знаят историята на кирилицата - откъде е тръгнала и как се е разпространила.

- Делото на цар Борис наистина е значимо за държавата ни.

- Да, и затова моя мечта е 2 май, когато църквата почита паметта на свети цар Борис Покръстител и отбелязва този ден като ден на покръстване на българите, също да стане официален празник в България. Аз лично се боря от много време за това.

- Правите много за България, но още нямате българско гражданство. Как си го обяснявате?

- Този въпрос ми го задават стотици хора всеки ден. Пишат ми и се интересуват какво е станало с одисеята с моето гражданство. Минаха повече от две години, а гражданство нямам. По моя информация документите са в президентството и чакат за подпис от многоуважаемата вицепрезидент Илиана Йотова. А тя няма срок. Дали ще има указ, или няма да има, решава тя. Зависи от нейната воля. Иначе тя е приятел на Двора на кирилицата, идвала е в нашия музей. Предложен съм от българската общественост като създател на единствения в света културно-исторически комплекс, посветен на свещената азбука кирилица.

- От колко години живеете в България?

- От 30 години. Съпругата ми е българка, децата ми са българи. Имам внучка, която скоро ще стане на 2 годинки, също е българка. Вкъщи само аз съм мигрант и чужденец. Така трета година се очаква за 24 май да получа гражданство, но не се случва.

- Какво развитие предстои в Двора на кирилицата?

- В нашата алея имаме 80 постамента и бюстове на над 50 писатели, които пишат на кирилица. Това също се прави с цел популяризация на България и старопрестолна Плиска. От години чакаме община Каспичан да ни предостави едно място, което се води пасище, за да направим паркинг и да могат да идват автобуси с деца на посещение при нас. Разрастваме се и трябва да имаме възможност да посрещаме както българи, така и чуждестранни туристи.

Четете още

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян:  От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: От 30 г. живея в България,но още нямам гражданство

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян:  Българската азбука е културен феномен в световен мащаб
Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян:  Българската азбука е културен феномен в световен мащаб

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: Българската азбука е културен феномен в световен мащаб

Реклама
Реклама
Реклама