Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14529441 www.bgdnes.bg

Номинират Георги Господинов за "Нобел"

Управителният съвет на ПЕН център отново ще гласува номинацията му

Той е с висок литературен профил, има големи шансове, смятат Ламбовски и Евтимова

Георги Господинов ще бъде номиниран за литературен "Нобел". Писателят отново ще бъде нашето предложение за знаменитата награда.

Реклама

Господинов обедини нацията на вчерашния празник на буквите - 24 май, след като спечели международната литературна награда "Букър" с романа си "Времеубежище". Господинов си подели отличието с Анджела Родел, която преведе книгата на английски. Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

"Нашият победител, "Времеубежище", е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия", пише Слимани, цитирана на официалния сайт на наградите "Букър".

"Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна", пишат в сайта на "Букър".

"Получи му се да обедини хората, защото е невероятно талантлив. Дори и тези, които не го харесват, не си позволяват коментар, а мълчание. Заслужава да бъде номиниран и тази година с "Нобел", макар че там нещата вече са политически и може и да не го вземе. Но е важно да бъде номиниран за нас, за България." Това сподели пред вестника писателят Христо Бойчев, чиито драматургични творби се играят най-много по света.

За факта, че Георги Господинов и тази година, както миналата, ще бъде номиниран за "най-значително литературно произведение, отразяващо човешките идеали", каквото е мотото на една от шестте Нобелови награди, говори и Бойко Ламбовски.

Реклама

"Георги Господинов заслужава и управителният съвет на българският ПЕН център пак ще го предложим с гласуване. Разбира се, това е важно за повишаване самочувствието на поне още 10-ина български автори, които също заслужават високи отличия. Можем да споменем тук Здравка Евтимова, Алек Попов, Милен Русков и още много добри писателски имена", сподели Бойко Ламбовски, който е в управителния съвет на ПЕН център. С него е съгласна и Здравка Евтимова. "Георги Господинов е с висок литературен профил и смятам, че има големи шансове", казва писателката.

Когато през май миналата година се завъртя новината, че Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда за литература, той скромно определи тази перспектива като твърде нереалистична на фона на силното присъствие на украински писатели. И се оказа прав, независимо че по нищо не отстъпваше на Сергей Жадан, който я спечели. Наградата "Букър", която обаче вчера Господинов взе, е втората по значимост след "Нобела". Световни медии вече обърнаха внимание на нашия писател, след като пуснаха хвалебствени рецензии в "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс", и обявиха книгата му за "приятната изненада на годината".

"Не съм очаквал, че ще спечеля. Много трудна е английската среда. Радост, спокойствие и удовлетворение е, че човек може да напише книга на друг език, да говори за важните неща и тя рано или късно да бъде прочетена и оценена", обобщи пред медии чувствата си писателят. Той приема "Букър" и като знак, че е напипал тема, и със скромното допускане, че може би това, което прави, има смисъл. "Всичко останало е малко писане в самота, но аз искам, не на последно място, да благодаря и на семейството си, което винаги е заставало зад мен", каза още Господинов.

Той се слави като най-награждавания извън страната български писател и най-превеждания - негови творби има на повече от 25 езика. Досега е издал четири книги с разкази, а по някои от тях са правени филми - например анимацията на Теодор Ушев "Сляпата Вайша", номинирана за "Оскар".

"Ако една книга, един писател, може да обедини хората и да предизвика такъв възторг, значи ни чакат светли бъднини! Георги Господинов ни напомни за какво ни е даден този език. В изящното му писане се съдържа цялото наследство, гордост и любов, които езикът ни притежава", коментира Тео Ушев наградата на Господинов.

Аниматорът се зарадва и на факта, че писателят се оказва сред компанията на писатели от величината на Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс, които са носители на приза през годините.

"Всичко това се случва сега, в навечерието на 24 май. Всичко това може да бъде постигнато с 30-те букви, които ползваме от векове. Това е най-хубавото и това ми се ще да предам нататък. Тази книга започна в трудно време, но тя бе написана за трудно време", казва пред медиите Господинов след наградата. Писателят сподели още и че не е очаквал, че ще спечели наградата. Господинов се обадил първо на родителите си, както и на 16-годишната си дъщеря Рая и на съпругата си - литературоведката Биляна Курташева.

За себе си Господинов казва, че обича да се състезава, макар да не е спортист. "Обичам тенис на маса, волейбол, баскетбол, футбол. Така се забравям в играта, че си чупих няколко пъти крака и ръце. Обичам, разбира се, да се разхождам сам из непознати градове. Да се изгубвам. Интересувам се от неща, които нямат нищо общо с писането. Купувам си периодично вестник за градината, за пчеларите. Мечтая да съм пчелар. Интересува ме как живеят хората, които не срещам. Обичам да правя и снимки. Имам огромна колекция от небеса над градове, в които съм бил. И ако мога да си пожелая нещо, бих направил изложба с небето на Ню Йорк в три следобед, Бордо в три следобед и София в три следобед", споделя нереализираните си мечти Господинов.

Христо Стоичков: Вече имаме "Златна топка" и в литературата

"Още една "Златна топка" за България! Този исторически момент е свързан с Георги Господинов и Анджела Родел и наградата им "Букър". Браво", възторгна се от отличието на двамата и носителят на "Златната топка" и "Златната обувка" - футболистът Христо Стоичков.

Звездата от "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър също поздрави Георги Господинов. "Уау! Чакахме го! Поздравления", така Сара Джесика коментира големия успех на българския писател в инстаграм профила си.

Преводачката Анджела Родел: Слави ме направи известна!

Слави Трифонов прави известна Анжела Родел, която участва за първи път в "Шоуто на Слави" в рубриката "Добре дошъл в България". "Той ме направи известна, а после станах и актриса", сподели през 2009 година Анжела. Година по-късно "Ку-ку бенд" свирят на сватбата й, а след това Анжела се снима и в сериала "Седем часа разлика", откъдето тръгва известността й.

12 българи са били номинирани за "Нобел"

12 български автори са били с номинации за наградата "Нобел". Това са: Пенчо Славейков, Иван Вазов, Иван Грозев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков, Антон Дончев, Валери Петров, Иван Бързаков.

Четете още

Сара Джесика Паркър луда фенка на Георги Господинов: "Уау! Очаквахме го!" пише му звездата от "Сексът и градът"

Сара Джесика Паркър луда фенка на Георги Господинов: "Уау! Очаквахме го!" пише му звездата от "Сексът и градът"

Георги Господинов с първи думи след наградата: Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил

Георги Господинов с първи думи след наградата: Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил

Георги Господинов със СВЕТОВЕН УСПЕХ! Романът му "Времеубежище" спечели награда „Букър“

Георги Господинов със СВЕТОВЕН УСПЕХ! Романът му "Времеубежище" спечели награда „Букър“

Георги Господинов със зюмбюл в ръка

Георги Господинов със зюмбюл в ръка

Реклама
Реклама
Реклама