Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14529628 www.bgdnes.bg

Хората във Витановци 11 г. след пернишкото земетресение: Трусът в Турция събуди страховете ни!

Всяка година правим курбан за здраве 

"Земетресението в Турция ни накара да си спомним какво преживяхме преди 11 г. Хората живеят в страх и се притесняват това бедствие да не се повтори отново."

Това заяви пред "България Днес" кметът на пернишкото село Витановци Първан Симов. В понеделник се навършиха точно 11 години от пернишкото земетресение, което разлюля западните части на България с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. Макар от природното бедствие да е минало повече от едно десетилетие, хората в Пернишка област продължават да живеят в страх, че отново може да има силно земетресение.

Реклама

"Вече почти всичко е завършено на 100% от ремонта, който направихме в селото. Къщите са възстановени, хората са доволни, но споменът за ужаса не избледнява. Хората ми споделят, че са уплашени, въпреки че толкова години минаха", споделя Симов.

По думите му жителите на Витановци започнали да вземат мерки, за да се предпазят, след труса в Турция. Силното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси огромни територии в южната ни съседка и части от Сирия през февруари т.г., убивайки над 50 хил. души в двете страни. Именно заради това жителите на селото започнали да укрепват по-тежките предмети в домовете си като гардероби, хладилници и витрини.

След ужаса преди 11 г. Витановци беше едно от най-пострадалите населени места. Местните за поредна година раздадоха курбан и отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. Всяка трета къща в селото беше с поражения, постройки бяха бутнати и започнаха мащабни ремонти.

"Всяка година правим курбан и се надяваме да измолим от Господ да ни пази и закриля. Знаете колко тежко е положението на българския народ и след такова бедствие е много трудно хората да се справят. Не всеки може да си позволи средства, за да направи ремонт. За щастие, малко по малко нещата се закрепиха", заключи пред вестника Първан Симов.

Четете още

Дивотинци 10 години след пернишкото земетресение:  Молим се! Господи, пази ни от нов трус
Дивотинци 10 години след пернишкото земетресение:  Молим се! Господи, пази ни от нов трус

Дивотинци 10 години след пернишкото земетресение: Молим се! Господи, пази ни от нов трус

В пернишкото село Мещица се молят:  100 години да няма силно земетресение

В пернишкото село Мещица се молят: 100 години да няма силно земетресение

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама