Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14529867 www.bgdnes.bg

Скандални записи преобръщат държавата

Изтекли разговори, съобщения и снимки на чатове шокират обществото

Магистрати, бизнесмени и политици безпардонно нарушават морал и закон по телефона

Скандални записи, съобщения, снимки на чатове между политици, черни тефтерчета на бандити, които държат в джоба си съдебната система и властимащи, не един път са преобръщали държавата с краката нагоре. Освен зрелището за публиката и отвращението, което предизвикват действията на политици и магистрати, за които така или иначе всички се досещат, последствия обаче няма. Нито морални, нито законови.

Реклама

Само преди дни главният прокурор огласи запис на свой разговор с висш магистрат, член на ВСС, в който се обсъжда оставката на обвинител №1 и гаранции, че нищо няма да му се случи. В разговора бяха замесени имената на президента, на партиен лидер, на министъра на правосъдието, членове на ВСС, съдии и прокурори. От него се разбира как действа властта у нас, разкрива се цялата отвратителност на задкулисието, търгашеството с власт и влияние, все укорими не само от етична гледна точка, но и наказуеми от закона действия. И какво от това?!, пита се отвратената публика. Нито ще е първият случай, нито ще е последен. И пак нищо няма да последва.

Само преди около половин година други записи разтърсиха обществото, като в тях отново фигурираше същият партиен лидер и бивш премиер, който в последните години изскача и от много други уж тайни записи.

Като този между бивш шеф на Българската банка за развитие (ББР) и бизнесмена и бивш депутат. На записите се чува как политикът предлага на банкера да финансира с кредити от ББР съмнителни проекти, от които да се връщат комисиони. Шефът на държавната банка е съгласен, но за някои проекти е нужен и гръб от някой на високо ниво.

2020 година също бе белязана от скандални записи. Всеки помни думите, изречени по телефона от лидера на партия и експремиер по адрес на шефка на парламента. Няма да ги припомняме поради тяхната скандална нецензурност.

Месец, два по-рано същият глас се заканва да прибере "стотина-двеста къщи за гости" и заплашваше, че и "кметът ще изгори".

"А това за къщите за гости как се движи? Нашият човек ще изгори, днес или утре ще му повдигнем обвинение. Но аз ще изгоря всичко, един няма да пощадя от нашите", казва властимащият по повод скандала с къщите за гости на свекъра на червена евродепутатка. За тях се разбра по време на "Апартаментгейт", когато стана ясно, че и заместник-министърът на икономиката се е сдобил с къща за гости, изградена с евросубсидии, която никога не е била използвана по предназначение.

Реклама

През 2011 година изтекоха три разговора на експремиера с директора на Агенция "Митници", от които се разбира, че министър-председателят се е застъпил за кариерата на митничар, с когото редовно ритал топка в неделя.

"Обещал съм на Мишо Бирата да не го закачат. Прибирай митничарите оттам", тези думи отново ги изрича гласът, който много прилича на този на експремиера. Последва отговор на шефа на митниците, който му докладва, че уволненият е махнат, тъй като е "с две следствени дела и бандит". Поне пет или шест случая има, в които министър-председателят се е интересувал, признава тогава публично шефът на митниците.

Красьо Черния и прословутото му тефтерче

Името на Красимир Георгиев - Красьо Черния нашумя покрай лобисткия скандал във ВСС. Тогава 23-ма магистрати са уволнени, след като става ясно, че Красьо Черния срещу заплащане се разпорежда с гласовете на висши съдии и прокурори.

В прословутия тефтер на скандалния лобист са открити над 40 имена и телефони на магистрати и политически лица. Прокуратурата така и не успя да събере доказателства за престъпление, въпреки че Красимир Георгиев беше сочен за най-големия лобист и кадровик в съдебната система. Той получи 2 г. условно за това, че е лъжесвидетелствал, казвайки, че не познава магистрати, чиито имена са намерени в тефтера му с телефонни номера. С това приключи и целият нашумял тогава проблем.

Четете още

Прокурори и политици под прицел! Вижте кого ЗАСТРЕЛЯХА в зората на демокрацията у нас

Прокурори и политици под прицел! Вижте кого ЗАСТРЕЛЯХА в зората на демокрацията у нас

Погнаха Къро за убийство на ексченгето Любо

Погнаха Къро за убийство на ексченгето Любо

Реклама
Реклама
Реклама