Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14599459 www.bgdnes.bg

Музея на София показва "Детството през социализма"

Регионален исторически музей-София откри любопитна изложба „Детството през социализма“.
Временната експозиция, в партньорство с НИМ, ИЕФЕМ – БАН, СГХГ, БНФ и наследниците на Вадим Лазаркевич, представя чрез предмети, документи и архивни кадри, моменти от живота на най-малките представители на социалистическото общество – децата.

Посетителите ще се върнат в епоха без модерни технологии, в която книгите са почти единствения източник на информация, контактите реални, а игрите на открито повече. Но това е и епоха на дефицит на стоки, свързани с детския бит, епоха, в която децата живеят в едно затворено общество, а информацията и контактите с външния свят, особено зад Желязната завеса са ограничени. 

Реклама

Децата и юношите в дома и семейството, в детската градина и училището, в извънкласните дейности и през свободното си време растат и се възпитават под зоркия поглед на комунистическата партия в лицето на държавата. Въведени са нови граждански ритуали, свързани с раждането и именуването на децата, които да заменят религиозните.

Подрастващите задължително членуват в масовите политически организации – Чавдарската, Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и Димитровския комунистически младежки съюз, а учебните програми и учебното съдържание са съобразени с постулатите на марксистко-ленинската философия. 

В експозицията е представена и детската Асамблея „Знаме на мира“, която се провежда в продължение на няколко години под егидата на Юнеско, а девизът й: „Единство, творчество, красота“ намира отзвук зад пределите на страната.

Изложбата „Детството през социализма“ може да бъде разгледана от 1 юни до 30 ноември 2023 г. в залата за временни експозиции на Музея на пл. „Бански“ 1.

Четете още

Посетител изяде експонат в музей

Посетител изяде експонат в музей

Музеят на София се включва в кампания за осиновяване на бездомни животни
Музеят на София се включва в кампания за осиновяване на бездомни животни

Музеят на София се включва в кампания за осиновяване на бездомни животни

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама