Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14645824 www.bgdnes.bg

Христова плащаница открита в Родопите

Платното буквално се разпада, считат, че е на повече от век 

Над година експерти от Националната художествена академия ще възстановяват светинята и ще установяват кой я е създал 

Христова плащаница откриха в родопско село! На нея е изрисувано повиването на Исус, преди да бъде положен в гроба.

Реклама

Светиня на християнството е намерена в параклиса "Свети Дух" в пловдивското село Дедово, където дълги години е била съхранявана и е изнасяна за поклонение единствено на Разпети петък, в навечерието на Великден. Религиозни символи с голяма стойност и вековна история не са често срещани у нас.

Плащаницата е лененото платно, с което се завива тялото на починалия. Според Библията именно в ленена плащаница е бил поставен Исус Христос след разпятието му. Най-известното погребално платно в света е Торинската плащаница, която в момента се съхранява в катедралата "Свети Йоан Кръстител" в италианския град Торино, откъдето идва и името й.

"Намерената плащаница е била изключително неправилно съхранявана в параклиса, което е причината платното да изглежда много зле. Тъканта е толкова поразена, че плащеницата буквално се разпада. Изображението върху нея е запазено, но на места е напукано. Прибрахме я от параклиса, за да не бъде унищожено нещо наистина уникално", разказа пред "България Днес" Елисавета Шотилова, която от пет години е част от църковното настоятелство на храм "Свети Атанасий" в Дедово.

Предположенията са, че плащаницата е на повече от 100 години, но това тепърва ще бъде уточнено от експерти от катедра "Консервация" към Националната художествена академия. Именно те ще се захванат с нелеката задача да реставрират християнския символ и да уточнят редица детайли - на каква възраст е, има ли някаква сериозна стойност за човешката история, по какъв начин са изписани изображенията върху нея и как са нанасяни боите, както и евентуално кой е неин автор.

"Трудно е да говорим за авторство, тъй като в селото няма запазен архив. Знаем единствено, че църквата "Свети Атанасий" е на 185 години, което разбираме от поставена плоча. Параклисът "Свети Дух" не е датиран, но се предполага, че е изграден половин век след построяването на храма. След 10 ноември в сградата на кметството има пожар, който унищожава съществуващата преди това музейна сбирка. Трудно може да говорим и за тайнственост на платното и къде е изработено, но в едно съм категорична - това е светиня, на която трябва да се обърне внимание", добави Шотилова.

Реклама

За да се стигне до реставрацията, в продължение на една година местни жители събират дарения. Набирането на нужните средства е обявено след Празничната утреня с водосвет, отслужена от отец Димитър на празника Свети Дух в родопското село в началото на тази седмица.

След възстановяването на Христовата плащаница платното няма да бъде върнато в параклиса "Свети Дух", а ще бъде представяно като музеен експонат. Това ще се направи, за да не се стигне отново до нейното почти унищожаване.

Макар християнският свят да се прекланя пред Торинската плащаница, около нейния произход и възраст има сериозни съмнения.

Лененото платно носи образ на човек, като някои твърдят, че това е Исус от Назарет, а тъканта е погребалната плащаница, в която той е бил увит след разпятието. Научният анализ я датира в периода XIII - XIV век, което оспорва тези твърдения. Римокатолическата църква няма официално становище относно автентичността на плащаницата като религиозен символ, но въпреки това мнозина папи и висши католически духовници са я почитали и призовават вярващите да се отнасят с благоговение към плащаницата, "запечатала образа Господен".

"Църковното настоятелство благодари на всички дарители, живеещи и свързани с Дедово, и десетте вилни зони в околността, както и на включилите се в акцията десетки туристи и гости на селото", завърши Шотилова.

Изследват Торинската с въглерод

Върху плащаницата от Торино са правени изследвания още от 50-те години на XX век.

Най-подробните са от 1988 г., когато три радиоактивни датирания по метода въглерод-14 показват, че плащаницата е от периода между 1260-1390 г.

От Евангелието на Матей се знае за съществуването на плащаница, в която Йосиф Ариматейски е повил тялото на Исус Христос. Три века по-късно за нея се говори в трудовете на св. Кирил Йерусалимски (бел. ред. - християнски светец, изтъкнат богослов, един от Отците на църквата).

Очевидно до един момент плащаницата се е съхранявала в Йерусалим, защото има епизодични споменавания за нея по времето на император Юстиниан Велики, както и по-късно в трудовете на франкския епископ Аркулф. Следващите данни са чак след превземането на Константинопол през 1204 г. от латинците, когато един от френските рицари - Робер дьо Клари, твърди, че тя е изчезнала.

Четете още

Поклон пред плащаницата за Разпети петък

Поклон пред плащаницата за Разпети петък

Изложиха на виртуален показ прочутата Торинска плащаница (Видео)

Изложиха на виртуален показ прочутата Торинска плащаница (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама