Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14691049 www.bgdnes.bg

Лешоядът Фердинанд живее втори живот

Спасява го джипиес предавател 

Птицата прекарва рискова вечер сред чакали и лисици 

Египетският лешояд Фердинанд живее втори живот. Птицата е спасена благодарение на джипиес предавател, с който е маркирана.

Грабливото животно е излюпено през 2019 година в Софийския зоопарк и е дарено на спасителния център "Зелени Балкани", за да лети на свобода в района на Източните Родопи. Специалисти следят поведението и маршрутите на лешояда чрез новата проследяваща технология. Всичко изглежда нормално до миналата седмица. Тогава данните от предавателя показват, че птицата, кръстена на цар Фердинанд, извършва само кратки полети и прекарва много повече време от обичайното, почивайки си на земята или на електрически стълбове.

Реклама

Озадачен от това поведение на пилето, Волен Аркумарев от Българско дружество за защита на птиците решава да провери какво се случва. Специалистът се отправя към околностите на град Джебел, където според джипиесът Фердинанд е прекарал нощта на земята в гориста местност.

"Първоначално е извършено наблюдение от разстояние. Лешоядът е наблюдаван кацнал на стръмен склон сред гъсти храсти и дървета и макар видимо да изглежда жизнен, мястото, на което е намерен, е нетипично за нощувка на здрав лешояд", споделят от центъра за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора, където е настанен световнозастрашеният вид.

Когато лешоядите нощуват на земята, са изложени на риск от нападение от хищници като чакали и лисици и затова най-често прекарват нощта на скали, сухи дървета или високи стълбове.

Аркумарев успява да достигне мястото, където се намира Фердинанд, и въпреки опита на птицата да избяга в гората е уловена. Следват над 500 м провиране през храсти и труднопроходим терен, но мисията е успешна. Лешоядът е транспортиран до спасителния център.

"След обстоен преглед ветеринарните лекари установиха, че Фердинанд има сериозно изкълчване на лявото крило, което вероятно е причинено от сблъсък. Това обяснява странното поведение на птицата. В момента Фердинанд се възстановява под наблюдението на лекарите в центъра и след като бъде възстановен напълно, ще бъде отново върнат в дивата природа", допълват от "Зелени Балкани".

Четете още

Щъркелите ютюб звезди и най-чаканата лешоядка се завърнаха в България

Щъркелите ютюб звезди и най-чаканата лешоядка се завърнаха в България

Бракониер уби първия ни лешояд

Бракониер уби първия ни лешояд

Реклама
Реклама
Реклама