Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14718288 www.bgdnes.bg

Орлин Горанов: Наводненията са плод на човешка грешка

Майката на Годжи – Цветана, от Криводол: Такова чудо не е било, но не сме засегнати 

"Обстановката в страната след проливните дъждове е тежка, но кога не е била такава? Цяла нощ екипи от администрацията почистваха главния път Е-79, с цялата налична техника са отводнявани къщите на хората. Над 30 къщи са наводнени, приземни етажи и мазета са пълни с вода. Основно инфраструктурата, ще го мислим впоследствие. Проблемът, тежкият проблем е с хората, горките хора, а сме най-бедния район в страната." Това казва кметът на град Димово Светослав Славчев. Кметът повече от ден не е мигвал, за да помага на съселяните си.

Реклама

Ситуацията и в останалите места във Врачанска област е патова - наводнени къщи, откъснати пътища, излезли реки. Мобилизирани са екипи от всички институции, доброволци и арендатори започнаха да отстраняват нанесените щети и във врачанското село Лиляче.

"Какво да ви кажа, такова чудо не е било и при нас. Ние живеем в центъра и не сме засегнати, но мои съселяни страдат от наводнението. Ще помагаме с каквото можем", споделя майката на музиканта Георги Милчев-Годжи - Цветана.

"В Криводол вече сме овладели ситуацията. Отводняват се дворове, помагаме си, задружни са хората. В понеделник започваме с междуведомствената комисия да отчитаме засегнатите семейства", обясни зам.-кметът Валентин Кирилов.

На съвместен брифинг с кмета на Враца Калин Каменов социалният министър Иванка Шалапатова заяви при посещението си в района, че на тежко пострадалите ще бъде отпусната финансова помощ и ще бъдат осигурени допълнителни лица, които да участват в почистването на населеното място.

"Смятам, че наводненията у нас винаги са плод на човешка грешка, природата не ни е виновна. Това безпринципно изсичане на гори, пълни корита на реки с боклуци, непочистени канализации, как мислите, дали това не е причината за всичко, което ни се случва? Разбира се, че е точно това", коментира наводненията и естрадната звезда Орлин Горанов, който е роден в Берковица, но не е засегнат от "голямата вода".

Именно там положението беше плачевно, но военнослужещи от Сухопътните войски оказаха помощ на жителите и с помощта на десет специализирани машини разчистиха пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска.

"Справят се хората, но всичко това трябва да ни е за урок, а не всяка есен и пролет да се наводняваме заради немарливо отношение на хората, а и на управниците", смята голямата българска звезда Орлин Горанов.

Четете още

ЛОШО! Проливни дъждове с гръмотевици ни чакат и в събота

ЛОШО! Проливни дъждове с гръмотевици ни чакат и в събота

Каравелово не се плаши от потоп

Каравелово не се плаши от потоп

Реклама
Реклама
Реклама