Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14725504 www.bgdnes.bg

Местят COVID делото за зелените коридори

Процесът ще се гледа от административен съд

Хелзинкският комитет съди Министерския съвет и здравен ексминистър заради ваксинацията в пандемията

Мести се COVID делото за зелените коридори, което Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе срещу Министерския съвет и бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов! Със свое решение Софийският градски съд прати гражданския процес да се гледа от административен съд, научи "България Днес".

Реклама

Делото е заведено през 2021 г. за дискриминация срещу възрастните и хронично болните във възприетата от държавата имунизационна стратегия срещу COVID-19. БХК завежда общо 5 иска.

Единият иск е да бъде установено, че приетият Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България на 7 декември 2020 г., в който възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания са поставени като група с нисък приоритет, е дискриминационен по признаците "възраст" и "увреждане".

Настоява се, че с въвеждането на т.нар. "зелени коридори" за ваксинация е извършена непряка дискриминация.

Третият иск е, че Ангелов е извършил пряка дискриминация по признаци "възраст" и "увреждане", като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, както и че е извършил непряка дискриминация. Той е погнат и че приоритизирал ваксинационните центрове вместо общопрактикуващите лекари, с което затруднил възрастните и хронично болните да бъдат ваксинирани.

Иска се чрез осъждане Министерският съвет да преустанови нарушението, като измени Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, приоритизирайки възрастните хора и тези с придружаващи хронични заболявания.

През ноември 2022 г. на първа инстанция Софийският районен съд (СРС) отхвърля исковете. Магистратите анализират данните за ваксинацията и откриват, че през първата седмица след въвеждането на т. нар. "зелени коридори" броят на ваксинираните под и над 60-годишна възраст не се различава съществено. От това следва извод, че чрез въвеждането не е бил ограничен достъпът на възрастните хора до ваксини, смятат служителите на Темида.

Реклама

Хелзинкският комитет обжалва решението пред Софийския градски съд, като настоява исковете да бъдат уважени. От организацията посочват, че с отварянето на т. нар. "зелени коридори" всякакъв ред за ваксинацията съобразно ваксинационния план е премахнат и тя е станала хаотичен процес. Коментират още, че на практика четвърта фаза на ваксинацията никога не е достигната. Твърди, че възрастните хора и хората с увреждания са фактически приоритизирани едва след издаване на заповед от май 2021 г.

Съдия Калина Анастасова и колегите й намират първото решение за валидно, но недопустимо. Твърдяната дискриминация касае органи на държавно управление, каквито са Министерският съвет и министърът на здравеопазването, по повод на техни властнически правомощия, свързани с приемане на мерки за защита на населението от COVID-19.

Съгласно тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) делата по искове за вреди от нарушение на права на граждани, свързани с равенство в третирането, причинени от незаконни актове, действия или бездействия на държавни органи и длъжностни лица, са подсъдни на административните съдилища, отбелязват магистратите. Като отчитат, че нито градски, нито районен съд е компетентен да гледа делото, те обезсилват решението на районните си колеги и го препращат делото в Административен съд - София град.

Общите граждански съдилища разглеждат исковете за установяване на дискриминация и за обезщетяване на вреди при отношения на равнопоставеност между насрещните страни, каквито в случая не се твърди да са налице.

Съдиите коментират и двата иска срещу тогавашния здравен министър. Според тях исковете са недопустими и поради липса на пасивна процесуална легитимация на ответника да отговаря в лично качество за твърдяната дискриминация. Това трябва да бъде съобразено от съда, който ще разгледа исковете по същество, записват съдия Анастасова и останалите.

Те обясняват, че може да се предяви иск срещу физическото лице само ако се касае за действия, които то е извършило в лично качество, а не при или по повод дейността на юридическо лице или организация. Това е така, защото участието му в съответната структура е временно.

Самият Костадин Ангелов коментира случая още след завеждане на делото. "Никога и по никакъв начин не бих си позволил да дискриминирам която и да е било група от населението за сметка на друга, написа в профила си ексминистърът. Той допълни, че като лекар вярва, че всеки човек е ценен, а всеки човешки живот е безценен.

По думите му зелените коридори не дискриминират възрастните хора, а такава практика е имало и в други държави. Поставянето им в 4-та фаза на имунизиране е следствие на необходимостта да се защити общественото здраве, като първо се ваксинират групите с най-голямо значение за запазването му - медицинските работници, както и други професионални категории, пряко свързани с опазването на реда и обезпечаването на жизнено нужни обществени функции.

 285 хил. пенсионери дискриминирани

285 хиляди работещи пенсионери останаха без възможност да пазаруват в магазините заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за въвеждане на зелени коридори за възрастните хора. Хора над 65-годишна възраст да бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта, гласи нареждането. По-рано по време на извънредното положение младите не бяха допускани в магазините по времето на зеления коридор, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Реклама
Реклама
Реклама