Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14783327 www.bgdnes.bg

Мотаят разследването за смъртта на брат Галев, ДНК експертизата куца

ДНК експертизата и изследването на кръвта на брат Галев още не са готови

Вместо до 10 дни резултатите на Ангел Христов се туткат 3 седмици

Затлачват разследването за смъртта на Ангел Христов-Геле, по-известен като брат Галев. Нито са готови назначените изследвания, нито родната полиция има представа как е минал границата Геле.

"Все още не са готови нито ДНК експертизата, нито химическото изследване на кръвта на Ангел Христов", каза за "България Днес" зам. районният прокурор на Кюстендил Марияна Сиракова.

Реклама

ДНК експертизата трябва окончателно да докаже дали починалият от инфаркт е Ангел Христов или не. Към момента се смята, че е именно Геле, защото бяха сравнени отпечатъците на трупа с тези на брат Галев в системата на МВР. Но това не е достатъчно за окончателно заключение според разследващите.

Интересното с двете експертизи е, че обикновено ДНК експертиза става готова в най-лошия случай в рамките на 10 дни. Ако е спешна, става за по-малко от 48 часа. Това разбра "България Днес" при проверка в някои частни и също така и в държавни ДНК лаборатории.

За другата експертиза се отнася същият диапазон от време, в който трябва да бъде приключена. С химическото изследване на кръвта на Геле се проверява дали не е отровен. Известно е, че някои медикаменти при определена и точно премерена дозировка могат да причинят инфаркт.

Кога ще бъдат готови тези две изследвания, които бяха назначени преди около 3 седмици, не е ясно. Не се разбира и коя лаборатория трябва да ги направи и анализира.

Други въпроси, на които не могат да си отговорят ченгетата и разследващите, са как, кога и защо Геле се е върнал у нас? Това са само част от въпросителните около мистериозното завръщане на Ангел Христов само седмици след разстрела на Красимир Каменов-Къро, и също така не по-малко мистериозната му кончина.

Въпросите са много, отговорите кът! Това намекна и самият вътрешен министър Калин Стоянов.

Реклама

"Аз лично това, което знам, е, че Ангел Христов е починал от инфаркт, но предстои да уточним начина, по който е влязъл в страната. Пламен Галев също е обявен за международно издирване, провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия, с които целим да установим дали въпросното лице не се намира на територията на България, но към момента нямаме такава информация", посочва Стоянов пред БНР.

Положението с Къро е подобно. Както "България Днес" писа, скоро няма да има развитие в Кейптаун, Република Южна Африка. Стоянов обаче посочи, че властите в РЮА са изразили готовност да пратят у нас разследващи, които да работят заедно с българската полиция по случая с разстрела на Къро, съпругата му Гергана, охранителя Деан и детегледачката им. По думите му полицията в африканската държава е наясно с механизма, по който е извършено престъплението. Стоянов не изключи възможността мотивът за убийството да е свързан с лица у нас, но допълни, че все още не може да се твърди това.

"Реално в РЮА имат сглобен механизъм, по който е извършено престъплението. Просто търсят най-важното нещо, а именно - мотива, което може да бъде свързано и с лица от България, но на този етап не можем да се ангажираме с такава информация", допълва шефът на МВР.

Към момента нито разследването за разстрела на Къро има напредък, нито това за смъртта на Ангел Христов. Ченгетата нищят дали има връзка между двете злощастни събития, но за момента отказват коментар от полицията.

Припомняме, че Братя Галеви нямат роднинска връзка. Крими дуото избяга от страната през 2012 г., малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Христов и Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетина. След кончината на Геле Пламен Галев остана сам и в момента полицията го дири под дърво и камък, но следа от него няма.

 Мишо Бирата

Сериозни съмнения и неофициална версия за смъртта на Михаил Михов - Мишо Бирата имаше, че е умъртвен чрез смъртоносния газ зарин през март 2011 г. в хотелски апартамент на "Правец ризорт". Аутопсията показа, че е получил инфаркт. Само една молекула зарин обаче, инжектирана в кръвта, може да симулира сърдечен удар, твърдят специалисти.

Бизнесменът стана известен като Мишо Бирата покрай изнесените в медиите скандални записи на телефонни разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците - вече покойни Ваньо Танов. Скандалът избухна в началото на 2011 г. В стенограмата от телефонен разговор премиерът казва на Танов: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...". Става въпрос за проверката на митниците в пивоварната в Мездра, за която бе съобщено, че е работила в нарушение на акцизния режим.

Четете още

МВР дебне за Пламен Галев

МВР дебне за Пламен Галев

Братя Галеви - антимафиоти и... мафиоти

Братя Галеви - антимафиоти и... мафиоти

Реклама
Реклама
Реклама