Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14921820 www.bgdnes.bg

Кучето Дайти залавя наши наркотрафиканти в Ирландия

Българите, внесли 163 кг кока от Франция, нямат пари за адвокати

Стоян Стефанов и Иван Чалъков дори не подават молба за гаранция, съдията ги оставя зад решетките

Кучето Дайти надушва двама наши наркотрафиканти, които са задържани със 163 кг кокаин на стойност 11,4 милиона евро на влизане в Ирландия. Това са Стоян Стефанов и Иван Чалъков и те се считат за сътрудници на картела Кинахан. Това стана ясно по време на заседанието срещу родните трафиканти в Окръжния съд в Уексфорд, Ирландия.

Реклама

Когато се изправиха пред съдия Джон О'Лиъри, нашенците бяха облечени изключително неуважително към съда и това едва не им коства глоби. Ирландските медии определят облеклото им като твърде неглиже. Съдия О'Лиъри не ги глоби и делото започна, но не по същество, а за уточняване на гаранции, претенции от страна на обвиняемите, какви доказателства предстои да бъдат дадени на съда и обстоятелствата около ареста им. Това се води специално и извънредно заседание.

Няколко неща станаха ясни на заседанието. Едното, че задържаните са Стоян Стефанов, на 23 години, и Иван Чалъков, на 26 години. Родните наркотрафиканти нямат постоянни адреси в Ирландия или въобще във Великобритания.

Стана ясно също, че въпреки голямото количество кокаин и нечовешката сума, която струва, българите нямат пукнат грош за адвокати.

"Няма да има молба за освобождаване под гаранция на нито един от клиентите ми. Ще се подаде молба за безплатна правна помощ." Това каза Илейн О'Дохърти, която е служебен защитник на единия от обвиняемите. Адвокат Рос Прат О'Брайън, който представлява другия българин, каза също, че няма да бъде внесена молба нито за освобождаване, нито за парична гаранция. Това съобщава репортер от ирландската медия Irishmirror.

Реклама

След като бе уточнено, че двамата нашенци ще лежат в килия, ченгетата, които ги пипнаха, представиха докладите си. Местните ирландски полицаи Джеф Скъли и Деклан Маккуин дадоха на съдията всички обстоятелства около ареста на Стоян и Иван - снимки на дрогата, на ремаркето за коне, на самия арест. Отделно предадоха множество страници доклади, които съдържат всеки един детайл от разследването и от разпита на двамата наркотрафиканти.

В крайна сметка Стоян и Иван са обвинение в притежание на дрога и държане на наркотици с цел продажба или доставка. Двамата остават в ареста и няма изглед скоро да излязат оттам.

Припомняме, че преди дни Стоян и Иван бяха спипани да слизат от ферибот, който идва от Шербур, Франция. Дрогата бе натъпкана в ремарке за коне и беше надушена не от полицаи, а от митническото куче следовател Дайти. В ремаркето ирландските униформени намират 163 кг кокаин, чиято стойност възлиза на над 11,4 милиона евро. Според неофициални източници е замесен картелът Кинахан (виж карето) в контрабандата на огромния товар, заловен в Рослер. В момента разследващите в Ирландия се опитват да установят дали е трябвало да бъде разпределен към редица ирландски банди, което е и най-вероятният сценарий.

Ирланската медия Sunday world съобщава, че сътрудници на престъпник, който някога е бил основна мишена на картела Кинахан, са свързани с пратката - една от най-големите конфискации в Ирландия тази година. Ченгетата не изключват, че част от пратката е била предназначена за пазара на Обединеното кралство, но подозират на този ранен етап, че е щяла да бъде разпределена сред ирландски банди.

"Ако е така, това е много голяма пратка за ирландския пазар и е малко вероятно една банда да може да финансира дрога на тази стойност, така че може да се окаже, че тя щеше да бъде разпределена между няколко банди", смятат запознати със случая.

Националното бюро за борба с организираната престъпност на Гарда (DOCB) поддържа връзка с Европол и Интерпол във връзка с изтеглянето, за да се опита да събере повече разузнавателна информация. Полицията в Ирландия се свързва с международни партньори, за да проследява движението на превозните средства в Европа.

Предстоят и технически експертизи да прегледат електронните устройства, иззети от двамата арестувани при операцията българи. Делото трябва да започне по същество в най-скоро време пред съдия Джон О'Лиъри.

 Картелът Кинахан

Ирландският картел Кинахан е престъпна империя за 1 млрд. паунда годишно - на толкова се оценяват операциите на картела за година, като те се простират от кокаиновите плантации на Южна Америка, през Ирландия и Великобритания чак до испанския регион на Коста дел Сол и даже до емирството на Дубай.

В продължение на три десетилетия Кристи Кинахан, неговите двама синове - Даниел и Кристи-младши, както и техните съучастници, сред които естонски наемен убиец, наричан "Касапина", оръжейник, известен като "г-н Никой", и бияч с прозвището "Брадвичка", се налагат върху криминалния пейзаж на Европа, извършвайки контрабанда на наркотици, търговия с оръжия и убийства.

Над 20 години Кристи Кинахан е наричан "елегантния дон" и стои начело на една от най-големите престъпни банди в Европа, занимаваща се с наркотици, оръжия и убийства, а името му е известно сред специализираните органи на всички континенти.

Реклама
Реклама
Реклама