Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15596724 www.bgdnes.bg

МИР НА ПРАХА МУ! Пернишкият Хю Хефнър си отиде забравен

*Инсулт погубва бащата на еротичната преса

*Правех по милион на седмица от вестници, казва приживе легендарният Трайко Герака

Трайко Герака, пернишкият Хю Хефнър, човекът, който в началото на 90-те прави първите порновестници в България, си е отишъл от този свят, без никой да научи. В последните мигове на легендарния издател до него остава само последната му спътница в живота Иванка Конярска.

Реклама

"Трайко Герака отлетя към отвъдното на 6 септември миналата година. Забравен от всички." Това призна пред "България Днес" Иванка Конярска, която споделя добро и лошо със знаменития бохем. В златните години на родната порнореволюция парите текат като река към джобовете на Герака. Любопитен спомен за тези времена споделя Любен Дилов-син. "Опасан с няколко чанти бананки, претъпкани с пари, Герака издаваше всяка седмица поне два нови порновестника - разказва Дилов. - "Спукани презервативи", "Секс на фарове", "Палавата секретарка", "Секс в офиса"... Далеч преди да се утвърдят "Чук и Чук" или "Мираж", Трайчо Герака - с една пишеща машина, ножици, лепило и купчина западни порносписания - произвеждаше книжнина колкото цялото българско ранно средновековие, определяно като "Златен век". Изкарваше непредставими пари само за една вечер, защото всичко се продаваше до шушка още на рампата. Няма консигнация, няма хънта-мънта. Парите кеш, в плик и на ръка. В случая - в големи найлонови пликове..."

Герака е колоритна фигура от изчезващ вид. Ученик е на художника Владимир Димитров-Майстора и рисува произведения, които един ден може и да бъдат преоткрити.

Трайко беше сладкодумен и не отказваше интервюта. "Общо съм издавал 22 вестника от 1990 до 1995 г. - казва Герака в разговор с журналистката Десислава Монева. - Сред тях са еротичните "Секс на екс", "Секс космос", "Секс море" и други. Тогава правех пари. Трябваше да натрупам капитал, за да реализирам всичките си планове. Най-тиражен беше "Криминална хроника" - 180-200 хиляди, "Право, куме" - 150-190 хиляди. Ако говорим за порно, днес има повече порно в пресата, отколкото по мое време.Правел съм и по 1 млн. лева на седмица днешни пари."

Златният дъжд, който се изсипва върху издателите на еротични издания в началото на 90-те, постепенно секва. Залезът започва с налагането на високи налози, а интернет окончателно ги погребва.

Герака се ориентира към издаването на книги. Но успехът вече далеч не е толкова голям, колкото с розовите вестници. На сцената излизат нови герои, старите постепенно потъват в забрава. Герака не губи кураж и усмивката му винаги стои на лицето, под дългата бяла брада.

"Отиде си на национален празник - 6 септември - казва Иванка Конярска. Вярвам, че има някакво знамение в това. Дано Герака е на по-добро място. Продължавам да водя някои от делата, с които той се бе захванал приживе. През последните години трябваше да преживеем много горчилка и унижения. Но аз не се се предавам и продължавам напред."

Реклама
Реклама
Реклама