Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15636514 www.bgdnes.bg

КОШМАР! Геврекът поскъпна двойно

*От 55 стотинки до 1,10 лв. за кратък период 

*Ядем по-малко хляб и тестени изделия, но цените вървят нагоре 

Легендарният софийски варен геврек поскъпна драстично!

Тестеното изделие премина от годините на соца през целия преход към демокрация, оставайки любима закуска на народа, но вече по-сериозно бърка в джоба на похапващите.

Проверка на "България Днес" на няколко от възловите кръстовища в столицата показа, че вареният геврек вече се продава за 1,10 лв. Увеличението е с нови 10 стотинки. Големият проблем е, че за кратък период от време геврекът повиши цената си двойно - от 55 стотинки до днешната стойност.

Реклама

В същото време информационният бюлетин на Министерството на труда и социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище за второто тримесечие на 2023 г. сочи, че сме яли с 6% по-малко хляб и тестени изделия. Въпреки намаленото търсене цените в бранша продължават да се повишават.

"Въпреки че цените на зърнените култури спадат и ставката на ДДС за хляба е нулева, цената на хляба продължава да расте. Цената на електроенергията също играе ключова роля при производството му, но не изглежда логично тя да бъде обяснение за високата крайна цена предвид енергийните компенсации за бизнеса през тези месеци. Тази комбинация от фактори ни дава повод да поставим под въпрос ползите от нулевия процент ДДС", коментира от Института за пазарна икономика.

От 1 юли тази година цената на насъщния ще се повиши с още 5-6 стотинки заради ръста на тол таксите, предупредиха от Съюза на международните превозвачи. Новината за това шокира мнозина българи, които и без друго трудно покриват разходите си, защото, макар да е освободен от ДДС, хлябът неизменно върви нагоре. Още тогава ръст имаше и при тестените закуски. От инфлацията страда не само варенията геврек, но и традиционната баничка, която упорито преследва психологическата граница от 2 лева за бройка.

Най-често обяснението на търговците е, че скъпият ток, по-високите заплати на служителите и транспортните разходите са причините за ръста в цените.

Реклама

Четете още

Как да си приготвим хляб у дома

Как да си приготвим хляб у дома

Варени гевреци

Варени гевреци

Реклама
Реклама
Реклама