Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15692696 www.bgdnes.bg

Гриша Ганчев ПРОГОВОРИ за фалшивите картини на Златю Боюджиев

Внукът Златин: Още търсим откраднатите през 2012 г. платна

"Нямам нито една фалшива картина на Златю Бояджиев. Всички, които съм дал за тази грандиозна изложба в Националната галерия, си имат паспорти за автентичност. Всичко е истинско и проверено!"

Това каза топмеценатът и най-голям собственик на картини на Златю Бояджиев - Гриша Ганчев, пред "България Днес". Според публикации негови 7 картини съдържат съмнения, че не са създадени от четката на Златю Бояджиев.

Реклама

"Това не е вярно", каза още босът на ЦСКА и "Литекс", който е предоставил почти 10% от селектираните от кураторите работи на пловдивския майстор на четката. "Аз още не съм разгледал изложбата, разбрах, че е имало голям интерес към нея. Ще я видя в следващите дни", каза още бизнесменът.

В средата на миналия месец мащабна изложба от картини на Златю Бояжиев бе открита в Националната художествена галерия в София по повод 120 години от рождението на художника. Меценатът Гриша Ганчев не за първи път показва картини на Златю Бояджиев. Преди години той подреди 34 картини на Бояджиев на изложба в столичната галерия "Райко Алексиев". Куратор тогава е покойният Светлин Русев. С днешна дата предоставените от бизнесмена картини ще попаднат в официалния каталог на Националната художествена галерия, който ще бъде пуснат в продажба следващата седмица, като в него се съдържат само оригинали.

"Разбира се, че всеки може всичко да пише, аз съм на сто процента убеден, че всички картини са истински", каза от своя страна и внукът на художника - Златин Бояджиев. Той присъства на изложбата, която силно го развълнува.

"Ние, които познавахме Златю и живеехме с него, за нас винаги ще остане жив човек. Защото думата "заедно", която сега е много модерна, той я познаваше още когато аз бях малък. Ще го видите в произведенията с неговото семейство. За да можем заедно да нарисуваме една нова страница на българското изкуство и неговото познаване. И ако някога чуете почукване на бастун, това е той", каза Златин Бояджиев.

Най-често споменаваната от Златю Бояджиев дума на срички, е "ра-бо-та". "Дядо ми ставаше пръв, най-рано от семейството, за да закуси и да отиде в ателието да работи", казва приживе Цена Бояджиева, внучка на големия художник, на една от кураторките на експозицията Весела Радоева-Христова. За първи път двете се срещат преди 25 години и с часове говорят за майстора на четката.

Реклама

През 2012 г. от семейство Бояджиеви изчезват картини, оценени за повече от 1 милион. "С днешна дата никой не знае къде са те. Уверяваха ни, че Интерпол е ангажиран с намирането им. Дали изобщо ги дирят още, никой не ни уведомява. Иначе направихме и сайт, чрез който хората да се информират кои точно са крадените картини на дядо ми, но досега никой не ни се е обадил", казва отчаян, че няма да се намерят платната на великия му дядо, внукът на големия български гений Златю Бояджиев.

Единствените внуци на художника са покойната Цена и Златин. Деца са на Георги Бояджиев-Баяджана. Приживе Цена си спомня, че като малка е позирала на дядо си в дебели шаячни дрехи при 40-градусова жега. За отплата е получавала стотинки за сладолед и е била на върха на щастието. "И аз съм позирал на дядо ми. Той беше като чиновник - ставаше в пет и отиваше в ателието. Работеше по цял ден, дори и събота и неделя. За него нямаше почивка. Беше с парализа, но бе единственият здрав човек в цялото семейство. Не се оплака нито веднъж, че го боли нещо", спомня си Златин. "Кой е бил последният път, когато го видях ли? Ами веднъж просто излезе и не се върна. А този път се бях събудил с него рано сутринта. Изпратих го, но не знаех, че ще го видя за последно...", спомня си още Златин.

Иначе изложбата с най-ценните творби на един от най-големите български художници е наистина епична. Тя ще продължи до 7 януари 2024 г., като там са събрани платна на Златю Бояджиев, предоставени от наследниците му, от СБХ, както и негови произведения от фондовете на НХА, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово и Перник.

Четете още

Фенове на ЦСКА тръгват на ВОЙНА с Гриша Ганчев

Фенове на ЦСКА тръгват на ВОЙНА с Гриша Ганчев

Гриша Ганчев взе цялата власт в ЦСКА

Гриша Ганчев взе цялата власт в ЦСКА

Реклама
Реклама
Реклама