Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15707254 www.bgdnes.bg

Без милост за БГ наркотрафикант от Гърция

Мартин Антонов няма да излиза предсрочно, защото се смята за жертва, посичат го магистратите

Няма милост за роден наркотрафикант, осъден доживот в Гърция! Врачанецът Мартин Антонов спасява решетките до гроб в южната ни съседка и се връща да търка родния нар. Магистратите му дават 15 г., но след десетилетка в пандиза тръгва да напира за свобода. И двете инстанции - Окръжният съд във Враца и Софийският апелативен съд, посичат мераците му и го оставят на топло, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Антонов е спипан и осъден през 2017 г. от петчленен състав на Апелативния съд в столицата на остров Корфу. За контрабанда на наркотични вещества в особено големи размери гръцките магистрати му налагат доживотен затвор.

Късметът на нашенеца проработва през 2021 г., когато той е върнат да търпи наказанието в родината си. Българските служители на Темида приспособяват присъдата към Наказателния кодекс и така налагат 15 г. килия при първоначален строг режим. Антонов изкарва 9 г. и 25 дни в предварителен арест, още 1 г. и 1 месец лежи в зандана. Тъй като успява да съкрати повече от 2 г. с работа, му остават още само около 4 г.

В нашата каторга е от октомври 2021 г. Наскоро Мартин пробва благосклонността на магистратите и пуска молба за условно предсрочно освобождаване. В нея отбелязва чистото си криминално минало и фактът, че е минал от строг на общ режим и е преместен в затворническото общежитие в Бойчиновци. Въпреки това прокуратурата и затворническата администрация се опъват.

Те изтъкват, че Антонов се приема за жертва на обстоятелствата и счита съдебния процес в Гърция за несправедлив. Ядосва се и за 14 дни, в които е работил, но не са му зачетени по време на престоя в панделата Трикаля на острова.

Институциите посочват и проблемните му взаимоотношения с близките - има пререкания с майка си, остава без баща в тийнейджърска възраст. Освен това след доживотната присъда жената на Мартин го напуска и изоставя децата им в сиропиталище.

Според специалисти психолози Антонов спазва установените ред и дисциплина, отнася се с уважение към служителите на затвора и съвестно изпълнява техните разпореждания. Половината от времето си работи като строител поддръжка, а през останалото време доброволно чисти служебния стол.

Реклама

Въпреки това не изпълнява задачите си в пълен обем, категорични са от затворническата администрация. Завършва само курс за компютърна грамотност. Не му се участва в програми, свързани с умението за мислене и за личностна промяна. Затова и не е минал през всички етапи на облекчаване на режима, награждавания и отпуски.

Рискът от рецидив при Антонов е в ниски стойности - 27 точки, отчитат от затвора. Той е склонен да се предоверява на други хора, надценява собствения опит и интуиция, повърхностно разсъждава върху евентуалните тежки последствия от реализираното криминално деяние и е слабо критичен към поведението си. Препоръчват му да формира умения за разпознаване на проблемите и формиране на ясни цели за водене на законосъобразен начин на живот. Преди броени дни със същите препоръки се съгласяват и магистратите от Софийския апелативен съд, които окончателно отрязват Антонов.

Той не е първият българин, забъркал се в проблеми с гръцкото правосъдие. Най-известните кримигерои, спипани в южната ни съседка, са Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския и Огнян Атанасов-Петричкия Ескобар. Преди повече от 20 г. Ескобара получава доживотен затвор в Гърция за дрога, но успява да избяга от най-строго охранявания пандиз. Тук срещу него висят дела за наркотици и пране на пари, които са спрени заради влошеното му здраве.

Йоско бе издирван години наред, докато изненадващо съдиите от Корфу приемат да го върнат в България. У нас е осъден на 1 г. лишаване от свобода за изнудване. Към присъдата се добавя 3-годишна условна присъда за кражба на товарен автомобил, която е приведена в изпълнение. В Гърция Йоско продължават да го чакат 40 месеца решетки за незаконно притежаване на оръжие, които могат да бъдат преобразувани в 5 евро глоба на ден.

През лятото е заменена доживотната присъда от Гърция на дупничанин, осъден за трафик на 71 кг каптагон. При приемане на наказанието му е постановено тук да лежи 20 г. Нашенецът е хванат с дрогата за над 7 млн. евро, докато кара автомобила. Отровата е открита в допълнително монтирана газова уредба. Към изпълнението на контрабандата са привлечени и роднини на дупничанина, които също са осъдени. Българите обикновено са част от международни наркоканали и крият стоката в специално пригодени за целта тайници, обясняват запознати.

И бащата на сварената Ани лежи на Корфу

В затвора на остров Корфу бе пратен да лежи Станислав Бакърджиев - бащата, който призна, че разфасовал дъщеричката си Ани.

По данни на обвинението 4-годишното момиченце е рязано живо в дома на бащата в Атина. Заради закани на другите затворници, че ще го линчуват, той е настанен в изолирана килия. Тя е пригодена първоначално за друг детеубиец - Манолис Дурис, който изнасилил и убил 6-годишния си син през 1993 г.

Реклама
Реклама
Реклама